Hey mama! Bij een (eerste) ontmoeting letten mensen op details die jouw imago kunnen maken of breken. Mensen zullen je met meer respect behandelen als je er keurig en verzorgd uitziet. Je zult dus ook respect voor jezelf en je uiterlijk moeten tonen om dit te bereiken.

“Chique, elegant en professioneel uit zien heeft niets te maken met geld of dure kleding.”

Wat betekent ‘stijlvol uitzien’?

Stijlvol uitzien heeft alles te maken met oog voor detail. Je neemt er de tijd voor om er verzorgd uit te zien tot in het kleinste detail. Stijlvol uitzien betekent niet dat je uren voor je kledingkast of spiegel hoeft te staan! Je uiterlijk hoeft ook geen fortuin te kosten. In de basis gaat het om een verzorgd en goed onderhouden uiterlijk. Zorg goed voor wat je al hebt: je lichaam, je haar, je huid en je kleding!

STAP 1. Persoonlijke verzorging

 • Hierbij gaat het om je persoonlijke verzorging en hygiene. Maak hier een dagelijkse en wekelijkse routine van. Je zult er niet alleen beter door uit zien maar je ook meer in balans en zelfverzekerder voelen.
 • Douche dagelijks en gebruik een bodylotion en deodorant. Gebruik een beetje parfum, maar overdrijf het niet. Drie keer sprayen in meer als voldoende. Ga voor jouw perfecte parfum op zoek naar jouw signature parfum.
 • Let op je lichaamsbeharing. Verwijder gezichts- en lichaamshaar dat niet welkom is. Behaarde oksels en benen zien er niet verzorgd uit. Stileer je wenkbrauwen mooi in vorm.
 • Was je haar met regelmaat, kam en borstel het goed. Zorg dat je haar er verzorgd en gestyled uitziet. Ga regelmatig naar de kapper voor een knipbeurt of een verfbeurt. Te veel uitgroei geeft een onverzorgde indruk.
 • Zorg goed voor je tanden. Poets twee tot drie keer per dag, gebruik flos en ga regelmatig naar de tandarts voor controle en reiniging. Je tanden hebben veel te verduren.
 • Je handen en nagels horen schoon, getrimd, gevormd en gepolijst te zijn. Gebruik een voedende handcrème om droge handen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor je voeten. Je voeten en teennagels moeten er geknipt, schoon en gehydrateerd uitzien. Vrij van eelt, droge huid en kloven. Dit is echt de minimale basis. Hiervoor hoef je echt niet naar een salon.
 • Zorg goed voor je gezicht en stel een ochtend- en avondroutine in. Maak je gezicht goed schoon, verwijder puistjes en mee-eters en hydrateer je gezicht goed met dag- en nachtcrème. Gebruik ook een AHA of BHA om je huid goede te exfoliëren. Heb je geen idee welke producten het beste geschikt zijn voor jouw huid? Vraag om advies. Ik ben zelf helemaal fan van huidtherapeuten! Dit zijn een soort medisch opgeleide schoonheidsspecialisten, maar verwissel ze niet met dermatologen. Via je huisarts kun je hiervoor een verwijzing krijgen maar je kunt er voor advies ook zonder verwijzing terecht. In sommige gevallen wordt de huidtherapeut ook door je verzekering vergoed.
 • Je make-up hoort er natuurlijk mooi uit te zien. Make-up hoort je beste punten te accentueren en je mindere punten te camoufleren. Je make-up moet de schijn wekken dat je geen make-up draagt, dan creëer je een natuurlijke uitstraling. Heb je niet zo veel ervaring met het aanbrengen van make-up of weet je niet welke kleuren en producten je moet kiezen? Vraag in gespecialiseerde winkels om advies. 

STAP 2. Kleding

Om er stijlvol uit te zien hoef je echt geen dure garderobe te hebben of er veel geld aan uit te geven.

“Met een goede basisgarderobe om je al een heel eind. Mijn E-book basisgarderobe kan jou hierbij helpen. Richt je op kwaliteit in plaats van kwantiteit en kies voor hoogwaardige materialen. Je kunt hiervoor mijn Shopping Spiekbrief gebruiken. Een goede en stijlvolle garderobe kun je ook met een klein budget samenstellen.”

Verder is het van belang om op het volgende te letten:

Onderhoud en verzorg je kleding
Was je kleding regelmatig volgens de aanwijzingen op de etiketten. Repareer kapotte kleding. Doe kleding versleten of bevlekte kleding weg. Zorg dat je een klein naai-setje in huis hebt om zelf kleine herstellingen uit te voeren.

Strijk je kleding
Ongestreken kleding ziet er onprofessioneel uit. Een goed strijkijzer en stoomapparaat zijn essentieel om je kleding en jezelf een verzorgd uiterlijk te geven.

Pluis en haarvrij
Koop een simpele plakroller en een pluizentondeuse om je kleding mooi en schoon te houden.

Onderhoud en verzorg je schoenen
Je schoenen zijn gek genoeg een van de eerste dingen waar mensen naar kijken. Zorg dus dat ze er altijd al nieuw uitzien. Verzorg het leer goed. Laat kapotte schoenen repareren bij een schoenmaker of doe ze weg. Hetzelfde geldt trouwens ook voor je handtas (binnen en buitenkant)!

STAP 3. Houding en gedrag

Hierbij gaat het om hoe je je presenteert en hoe je communiceert. Verbaal en non-verbaal.

 • Zorg voor een goede lichaamshouding en sta rechtop.
 • Kom niet te laat op afspraken. Dat is respectloos.
 • Wees vriendelijk, zorgzaam en dankbaar.
 • Praat netjes. Gebruik de juiste grammatica, articuleer goed en spreek goed verstaanbaar.
 • Praat niet slecht over anderen. Zeg liever niets als je niets positiefs te vertellen hebt.
 • Blijf kalm. Merk je dat je geïrriteerd of boos wordt? Neem afstand van de situatie.
 • Als iemand je ergert houd de eer aan jezelf. Blijf hoe dan ook vriendelijk!
 • Wees niet onbeleefd of neerbuigend. 
 • Blijf ten alle tijden professioneel! Ben altijd vriendelijk en respectvol naar anderen, ongeacht wie het zijn.

Nog meer tips om een goede eerste indruk te maken? Lees mijn 10 Imago-tips!

“De gouden regels zijn:
Toon jezelf het respect dat jij wilt dat anderen jou tonen.
Behandel anderen zoals je wilt dat anderen jou behandelen.

Denk aan het gezegde: spreken is zilver en zwijgen is goud.

Misschien lijken veel tips voor jou heel vanzelfsprekend. Maar geloof me: dat geldt niet voor iedereen. Eigenlijk zijn het maar kleine en eenvoudige dingen die iedereen kan toepassen. Het is de basis om er chique, elegant en professioneel uit te zien. Ook met een kleine beurs!

Waardoor maken mensen een negatieve indruk op jou? Welke dingen vallen jou op waar mensen meer aandacht aan zouden moeten besteden?

admin