Insider geheimen – Maak de beste indruk tijdens online meetings

door | jan 31, 2021 | Persoonlijke presentatie, Styling Tips

Thuiswerken oftewel hybride werken heeft de toekomst. En dat betekent ook dat we vaker dan ooit in online meetings zitten. We kennen ze inmiddels allemaal wel: Facetime, Skype, Teams, Meet én Zoom meetings. Videogesprekken en calls horen inmiddels helemaal bij ons dagelijkse bestaan. Maar hoe kun jij er nu op je best uitzien én professionaliteit uitstralen tijdens deze digitale meetings? In dit artikel vertel ik je alles over de randvoorwaarden en de do’s en don’ts voor online meetings, zodat jij je op je best kunt laten zien voor de camera.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. kan ik met mijn adviezen een kleine commissie verdienen wanneer jij een aankoop doet via één van de links op mijn blog. Dit kost jou helemaal niets! Ik sta 100% achter alle producten die ik je in deze post adviseer op basis van mijn expertise.

Jouw virtuele werkplek!

Allereerst een aantal dingen vooraf. Je kunt je nog zo goed kleden voor je virtuele meeting: als de randvoorwaarden (lees: jouw omgeving) niet kloppen dan maak je nog steeds weinig indruk. Dus bij deze:

1. Zorg voor goede verlichting!

Goede verlichting is bij virtuele meetings ontzettend belangrijk. Neem dit dus ook heel serieus. Ik werk met klanten uitsluitend via virtuele meetings en vaak ook in de avonduren. Hieronder zie je mijn virtuele studio.

Let erop dat je overdag geen lichtinval van achteren of van de zijkant hebt. Je bureau recht voor een raam zetten is ideaal. Zorg wel wat betreft raambekleding voor witte lichtdoorlatende (rol)gordijnen. Voor goede verlichting heb je in ieder geval een ringlamp nodig en een gewone lamp die diffuus licht geeft. Ik heb dit gedaan door een stuk wit papier voor de lichtbron te hangen. Werk je in de avond? Dan is het ook handig om 1 tot 3 daglichtlampen verspreid over de ruimte op te hangen.

Inmiddels maak ik zelfs gebruik van 2 ringlampen die ik links en rechts van de webcam positioneer. Ik heb bewust gekozen voor een tafel-ringlamp en een ringlamp op een hoog statief. Zo kan ik ze ook makkelijk voor andere doeleinden gebruiken.

Draag je een bril? Check dan ook even de reflectie van de verlichting in je brillenglazen en stel desnoods de verlichting iets bij.

2. Check je achtergrond!

Zorg dat je achtergrond mooi opgeruimd, niet druk en aangekleed uit ziet. Een plant of een schilderij doet wonderen en maken het interessant. Pas wel op voor ongewenste effecten. Ik had in eerste instantie een paar mooie kleurrijke hertenschilderijen aan de muur hangen. Toen ik mij en mijn achtergrond ging checken via de camera bleek ik een mooi gewei op mijn hoofd te hebben. Oeps..! Dat heb ik toch maar gauw veranderd!

3. De camera op de juiste hoogte!

Zorg altijd dat je camera net boven ooghoogte staat. Heb je een losse camera op een statief? Helemaal prima. Met een laptop staat je camera altijd te laag. Gebruik dus een laptopstandaard of desnoods een paar dikke boeken. Een dubbel kin staat niemand heel fraai. Zorg dat je hoofd goed in beeld is, dus je kruin tot en met de onderkant van je borstbeen. Vergeet niet om in de camera te kijken in plaats van op het scherm. Ik weet dat dit wat raar voelt, maar je gesprekspartner zal zich hierdoor veel meer aangesproken voelen.

Extra tip: persoonlijk maak ik inmiddels gebruik van de Logitech C920. Een externe HD webcam met ingebouwde microfoon. Het beeld is haarscherp en vele malen beter dan de standaard ingebouwd webcam van laptops.

Mijn virtuele studio.

Jouw styling voor virtuele meetings

Als je de randvoorwaarden goed hebt ben je al een heel eind. Nu wat betreft kleding en styling voor je online meeting.

Wat je vooral niet moet doen:

 1. Geen kleding die matcht met de achtergrond. Je gaat daardoor op in de achtergrond waardoor het geheel er saai en vreemd uit gaat zien.
 2. Vermijd kleine grafische patronen. Deze lijden niet alleen af, maar sommige webcams reageren heel raar op bijv. ruitpatronen.
 3. Vermijd zwarte kleding. Het maakt je vooral bleek en saai in virtuele meetings.
 4. Geen pyjama’s of vrijetijdskleding. Simpelweg niet professioneel. Duh.
 5. Doe je haren niet (strak) naar achteren. Dus niet in een paardenstaart bijvoorbeeld. Dat ziet er erg vreemd uit – alsof je haar er niet is.
 6. Vermijd nude en beige tinten. In het geval van virtuele meetings maakt het je vaak extra flets.
 7. Draag geen glinsterende of glanzende kleding. Dit kan rare reflecties geven in je gezicht, of lichtvlekken in het beeld.
 8. Vermijd coltruien, hooggesloten kragen (inclusief kitty bows!). Het geeft de indruk dat er een deel van je mist en dat je hoofd los in beeld staat.
 9. Draag make-up. Heb je ooit een talkshow host op televisie gezien zonder make-up? Precies! Zelfs de heren op televisie dragen make-up, omdat verlichting en camera’s ons vaak wat fletser laten lijken.
 10. Investeer je tijd in alles wat in beeld komt. Rommel in de rest van de kamer? Maakt niet uit. Joggingbroek aan en je gaat niet opstaan? You’re good, nobody cares! 😉

Op de foto hieronder zie je de volgende fails:

 • Normale kamerverlichting overbelicht de achtergrond.
 • Geen belichting van het gezicht;
 • Donkere/Niet sprekende kleuren;
 • Kleine patronen;
 • Beeldscherm/Camera te laag.

Wat je vooral wel moet doen:

 1. Kies kleding die effen van kleur is.
 2. Kleed jezelf professioneel, zoals je je ook zou kleden als je fysiek naar je werk zou gaan. Dat makt jou niet alleen herkenbaar voor je collega’s, maar geeft ook de indruk van de beste werk ethiek.
 3. Maak gebruik van structuur in je kleding. Bijvoorbeeld een grof gebreide trui of een nep-bontje.
 4. Kies voor kledingstukken met mouwen. Dit zorgt voor meer rust en evenwicht. Korte mouwen kunnen je armen of bovenlichaam in beeld voller laten lijken.
 5. Laat je nek en een klein stuk decolleté zien. Dit geeft je gezicht meer lengte en je uitstraling on-screen meer evenwicht.
 6. Maak gebruik van één statement sieraad. Een opvallende ketting of set oorbellen. Kleine sieraden vallen vaak weg in het beeld. Een groter sieraad is een eyecatcher, maakt het totale beeld interessanter en maakt je outfit af.
 7. Kies voor jouw beste accentkleuren, heldere kleuren of je power rood. Misschien voor fysieke meetings vaak wat too much maar niet voor virtuele meetings. Hier heb je die color-pop echt nodig.
 8. Draag een lipstick die net iets intenser qua kleur is als dat je normaal zou dragen. Voor lipstick-kleuradvies klik hier.
 9. Geef extra aandacht aan je kapsel, want dit is prominent in beeld en valt dus op.
 10. Mascara is een must! Zonder mascara vallen je wimpers zo goed als weg in beeld. Laat je ogen dus extra stralen met een beetje mascara.

Op de foto hieronder zie je hoe ik een aantal van bovengenoemde tips heb toegepast:

 • Voldoende belichting van het gezicht (daglicht, ringlight en diffuus licht);
 • Effen kleur (de blouse is trouwens in mijn haarkleur versterkende kleur!)
 • Intense kleur lipstick (deze lipstick is écht super fel en donker, maar de kleur vervaagt door de webcam);
 • Statement ketting;
 • Camera op een juiste hoogte (net boven ooghoogte).

Bonus tip:

Gebruik je Zoom? Klik bij Video Settings op ‘Touch Up My Appearance’ en stel de filter bij voor het beste resultaat om er fris en fruitig uit te zien! 😉

Investeer in jezelf, jij verdient het!
Stralend Zichtbaar Werkboek

Lees ook…

Alles wat je moet weten over lingerie!

Alles wat je moet weten over lingerie!

Geloof het of niet, maar de verkeerde lingerie kan je hele outfit én imago breken! Lingerie is de basis van een mooi outfit! Regelmatig zie ik ze: die volborstige dames met de totaal verkeerde bh, waardoor de borsten bijna op navelhoogte lijken te eindigen....

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

De bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren en de herfst staat voor de deur. De dagen worden korter en met enkele uitzonderingen ook koeler en frisser. Zeker in de ochtend en in de avond heb je meestal al een jas nodig. Tijd dus om langzamerhand aan de transitie...

Pin It on Pinterest

Share This