Hey mama! Ken je dat? Je wilt misschien wel graag hakken dragen, want dat geeft toch wel iets elegants en vrouwelijks, maar het voelt toch vaak niet heel praktisch, comfortabel en veilig. Ik herken dat heel goed. Met een Maxi-Cosi of kleine kinderen rondrennen om iedereen op tijd bij de opvang, school en jezelf op het werk te krijgen, trap op en af en door de supermarkt racen. Allemaal niet altijd even handig op hakken. Dus waarom aan die ellende beginnen? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over het dragen van hakken én vertel ik je hoe je je ideale hakhoogte kunt bepalen.

Waarom zou je überhaupt hakken dragen?

Het dragen van hakken laat je slimmer en zelfverzekerder voelen en overkomen. Mits je er natuurlijk fatsoenlijk op kunt lopen. Het dragen van hakken geeft je meer vrouwelijkheid, klasse en elegantie. Daarnaast hebben je schoenen een grote invloed bij het samenstellen van je totale outfit. Niet alle schoenen passen nu eenmaal onder elke rok, broek of jurk. Genoeg voordelen dus om wel hakken te dragen.

Welk type schoenen met hakken zijn elegant en welke niet?

De meeste pumps worden gezien als elegante vrouwelijke schoenen. Pumps zijn er in allerlei vormen, zoals de gewone pump, slingbacks, ankle straps, peep toes en mary janes. Er is genoeg keuze in stijlen en hakhoogte.

Stiletto’s kunnen elegant zijn, maar draag je nooit overdag. Wedges (sleehakken) zijn geschikt voor casual en vrijetijd. Vrijwel alles met een platform komt ordinair en smakeloos over. Wil je een elegante classy uitstraling, dan kun je deze laatste beter achterwege laten.

Kun of wil je echt niet op hakken lopen? Doe het dan gewoon niet. Het doet alleen maar af aan je totale uitstraling als je iets draagt waar jij je niet prettig in voelt. Kies in plaats van hakken bijvoorbeeld voor ballerina’s, loafers, d’orsay flats, kitten heels, of chelsea boots. Ook deze types schoenen geven je een elegante, klassieke en vrouwelijke uitstraling.

Welke hakhoogtes zijn wanneer geschikt?

Hakken tussen de 3 tot 5 cm zijn altijd perfect overdag en in de avond. Schoenen met een hak tussen 5 tot 7 cm zijn universeel en meest gangbaar en acceptabel in allerlei situaties. Alle hakken boven de 8 cm zijn uitsluitend voor s ’avonds, voor feestjes en voor speciale evenementen acceptabel. Alle hakken boven de 10 cm kun je beter achterwegen laten. Mijn collega noemt dit “bed-schoenen”. Ik denk dat dit genoeg zegt en ga hier even niet nader op in. 😉

Welke hakhoogte is ideaal voor op het werk?

Dat ligt er natuurlijk aan wat voor werk je doet. Heb je een kantoorbaan en zit je veel of ben je veel onderweg, sta en loop je veel. Je moet tenslotte je werk wel nog kunnen uitvoeren met je hakken aan. Kun je je werk niet meer uitvoeren op je hakken? Dan zijn je hakken simpelweg te hoog. Daarnaast kun je stellen dat een maximaal hoogte van 8 cm nog enigszins gepast is. Alles wat hoger is absoluut niet! Het zet je vooral in een onprofessioneel licht. Je gaat tenslotte niet naar een feestje maar naar je werk.

Wat is mijn ideale hakhoogte?

Om elke dag met gemak hakken te kunnen dragen, is het handig om je ideale hakhoogte te kennen. Dit is afhankelijk van de grootte (de oppervlakte) van je voeten. Een simpele manier is om de lengte van de voet als uitgangspunt te nemen. Om de hoogte van de hak te bepalen, is hier een simpele formule voor:

voetlengte / 7 = ideale hakhoogte voor het dagelijks dragen van hakken

Hieronder vind je een tabel met een indicatie wat dit voor jou zou betekenen.

Voetlengte in cm Europese maat Ideale hakhoogte in cm
23,1 36 3,3
23,3 36,5 3,3
23,5 37 3,4
24 37,5 3,4
24,3 38 3,5
24,8 38,5 – 39 3,5
25,1 39 – 39,5 3,6
25,4 40 3,6
26,3 41 – 41,5 3,8
26,7 42 3,8
27,1 42,5 3,9
27,6 43 3,9
28,0 43,5 4,0
28,4 44 4,1

Wat is mijn maximale ideale hakhoogte?

Soms wil je graag net iets hogere hakken dragen, bijvoorbeeld voor een feestje of speciaal evenement. Dan is het handig om te weten wat je maximale hakhoogte is. Dat is de hakhoogte waar je met enige oefening nog comfortabel in kunt manoeuvreren zonder onhandig en wiebelig rond te lopen. Ook hier heb je een handige formule voor:

(Totale lichaamslengte in cm / binnen beenlengte in cm – 1,61) x 10 = maximale hakhoogte in cm

Wil je toch nog hogere hakken dragen? De meeste vrouwen kunnen een absolute maximale hakhoogte van 7 tot 9 cm aan. De vraag is dan alleen: hoe comfortabel en veilig voel jij je dan nog met zo’n hoge hakken?

Welke schoenen horen in je basisgarderobe?

In je basisgarderobe horen minimaal drie paar laarzen: korte enkel laarzen, lange laarzen (bijvoorbeeld tot net onder de knieën) en een paar elegante regenlaarzen. Verder is het handig om twee paar pumps te hebben. Een paar in een neutrale kleur of in jouw beste basiskleur en een paar opvallende statement pumps om iets extra’s toe te voegen aan je outfit of voor een feestje. Daarnaast is het handig om twee paar platte schoenen te hebben, waarvan een keer ballerina’s of loafers en een keer een paar elegante sneakers.

Bij al deze schoenen hoe je niet afhankelijk te zijn van hakhoogtes. Je kunt gemakkelijk kiezen wat bij jou en jouw behoeften past. Wil je meer weten over het samenstellen van een basisgarderobe? Download hier mijn eBook Basisgarderobe.

Shop elegante schoenen met geen of lage hak

Hieronder heb ik een kleine selectie gemaakt van platte schoenen en schoenen met een lage hak. Het zijn schoenen van goede kwaliteit die passen in je basisgarderobe.

Heb je schoenen met hak die je erg comfortabel vindt en graag draagt? Hoe hoog zijn die hakken en matcht dit met je ideale hakhoogte?

admin