Zo vergroot jij jouw kans op meer sales of een promotie!

Persoonlijke presentatie

Kleed jezelf voor de functie die je graag zou willen, niet de functie die je hebt. Dit zei Giorgio Armani in een bekende quote. Als je meer sales wilt, voor die promotie wilt gaan of die salarisverhoging wilt binnenslepen denk je waarschijnlijk niet meteen aan het plannen van je outfit. Maar uit onderzoek blijkt dat dit wel een hele wezenlijke factor is. Kleding speelt een belangrijke rol als het gaat om wat wij naar anderen uitstralen en de impact die wij maken. Wil jij nog succesvoller zijn op je werk? Of ambieer je een betere of ander functie? Of misschien wil je eindelijk die salarisverhoging wel eens binnenslepen? Met de manier hoe jij je kleedt tijdens je werk én vooral tijdens belangrijke meetings, kun jij sturing geven aan je eigen imago. Want jij wilt natuurlijk communiceren dat jij het verdient en dat jij het waard bent. Dress for succes noemen we dat. Ik geef je tips hoe je dit in de praktijk kunt brengen door middel van je kleding.

Feiten & Cijfers

Uit onderzoek blijkt dat 86% van de werknemers en 80% van de managers van mening is dat je kledingkeuzes iemands kansen op promotie beïnvloeden. Kortom: je wilt het juiste over jezelf communiceren, want als je je goed kleedt, vergroot dit je kansen. Maar als je je niet goed kleedt, werkt dit je hoe dan ook tegen. Volgens een ander onderzoek gepubliceerd op Statista denkt bijvoorbeeld 37% van de Duitsers dat een werknemer die zich vooral in casual vrijetijdskleding kleedt nooit een management zal halen. In Frankrijk denkt 45% de respondenten er zo over en in India zelfs 64%. Dit suggereert dat werknemers die zich gepast kleden, meer kans hebben op succes als het gaat om loonsverhogingen, promoties en managementposities.

Hoe beïnvloedt kleding je loopbaan?

 • Een goede indruk ontstaat niet alleen door verbale en non-verbale communicatie, maar ook door wat je communiceert met je kleding.
 • Je kleding beïnvloedt de eerste indruk en deze is vaak blijvend en maar moeilijk om weer te veranderen.
 • De juiste kleding straalt serieusheid, betrouwbaarheid, professionaliteit en aanpassingsvermogen uit – de kwaliteiten van een manager.
 • Vooral jonge vrouwen kunnen ervan profiteren zich volwassener te kleden om zo serieuzer en professioneler ervaren te worden.

Je dagelijkse (werk)kleding op orde!

Voor dat specifieke gesprek waarin je wilt vragen naar een salarisverhoging of promotie kun je je natuurlijk speciaal kleden. Maar als je dat al niet dagelijks doet zal dit behoorlijk raar overkomen en geen enkel effect hebben. Want jouw leidinggevende kent jou en je persoonlijke dresscode inmiddels wel. Dus zorg ervoor dat je je structureel al anders kleedt! Verander je kleedgedrag in kleine stappen. Dit valt minder op, maar je zult snel effect merken hoe anderen op jou reageren. Op deze manier maak je subtiel indruk en kun je op het juiste moment, passend bij de functie of jouw doel – de juiste signalen afgeven naar degene tegenover je.

Gebruik het psychologische effect van kleur!

Met kleuren vertel je indirect een verhaal. Je vertelt niet alleen iets over je persoonlijkheid, maar kleuren communiceren ook op zichzelf al een verhaal. Dit komt omdat kleuren een bepaald gevoel en emoties bij ons oproepen. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Maak dus gebruik van kleuren om te beïnvloeden en je doelen te bereiken. Kies voor zakelijkere kleuren die meer autoriteit uitstralen. Afhankelijk van je kleurtype kunnen dit kleuren zijn, zoals zwart, antraciet, bordeaux of marine blauw. Ook het gebruik van je persoonlijke power-kleur of jouw power-rood kan hierbij helpen.

Kleuren die je goed kunt toepassen in je werk-outfit:

Onderstaande kleuren zijn niet alleen kleuren die in een zakelijke setting vaak worden toegepast, maar jou ook kunnen ondersteunen bij een krachtigere uitstraling en bij onderhandelingen.

 • Zwart is een zakelijke kleur en straalt kracht en gezag uit, maar kan ook afstand scheppen. Gebruik het dus met mate en in combinatie met een andere kleur.
 • Met wit kun je meer frisheid toevoegen. Heb je fantastische ideeën die je wilt voorleggen? Voeg wit toe aan je outfit. Blijf in onderhandelingen weg van een compleet of grootschalig witte outfit. Dit suggereert eerder dat je niet echt een eigen mening of standpunt hebt.
 • Blauw is bij uitstek een zakelijke kleur. Het straalt betrouwbaarheid en serieusheid uit. Een zachte blauwe kleur helpt om vertrouwen te creëren. Een ton-sur-ton combinatie in donker en licht blauw is daarom een interessante combinatie om je verbale communicatie te ondersteunen.
 • Rood is echt een power-kleur! Het straalt kracht, passie en zelfvertrouwen uit. Maar kijk uit, rood kan ook agressie uitstralen. Gebruik het in onderhandelingssituaties om een subtiele manier in combinatie met een andere kleur. Dit zwakt het negatieve effect van rood iets af, zonder dat het in kracht verliest.
 • Blauw-Paars suggereert niet alleen kracht, maar ook gedrevenheid, wilskracht en doorzettingsvermogen. Met deze kleur dwing je ook een bepaalde mate van respect af zonder al te agressief over te komen. Kies voor een meer zakelijke dresscode voor een hele donkere paarstint.

Top kleurcombinaties

 • Ton-sur-ton in blauw waarbij donker blauw de overhand heeft
 • Donker paars in combinatie met licht blauw of wit
 • Rood in combinatie met zwart, antraciet of blauw

Blijf weg van deze kleuren!

 • Een beetje grijs is niet erg. Grijs helpt juist in onderhandelingsposities, maar als je voor die promotie wilt gaan wil je jezelf juist op een positieve manier laten zien en geen ‘grijze muis’-effect creëren. Er zijn dus betere opties.
 • Bruin straalt wel betrouwbaarheid uit, maar zorgt in een gesprek over bijvoorbeeld een promotie of salarisverhoging juist voor een averechts effect. Je suggereert hiermee eerder dat het goed zo is als dat het is en dat jouw inzet vanzelfsprekend is en daarom niet veel extra verdient.
 • Beperk felle en pastelkleuren. Deze geven een minder serieuze indruk. Voor bijvoorbeeld een blouse of top onder een blazer zijn deze kleuren prima, maar gebruik ze met mate.

Creëer je power outfit!

Je power outfit is een outfit waar jij je zelfverzekerd en geweldig in voelt en dit dus ook uitstraalt. Je wilt je leidinggevende tenslotte subtiel laten zien dat jij klaar ben voor de volgende stap. Dit kun je uiteraard laten zien en communiceren door goed werk te leveren en uit te blinken in wat je doet. Communiceren over je ambities, toekomstplannen en wat jij wilt. Maar ondersteun en beinvloed dit ook met je totale uitstraling: je uiterlijk en kleding zijn daarbij essentieel. Helaas is er geen specifiek recept of kledingstuk dat hier een garantie voor geeft. Je moet een hiervoor een beetje “fingerspitzen-gevoel” ontwikkelen. Wat je wel kunt doen is onderstaand diagram gebruiken om je outfit nog doelgerichter samen te stellen.

Functionele kledingassociaties

Om je als vrouw krachtiger te kleden kun je gebruik maken van functionele kledingassociaties. In mijn model van functionele kledingassociaties zie je twee assen. Op de horizontale as zie je onopvallend en opvallend. Je persoonlijke stijl bevindt zich ergens op deze as. Jouw stijl kan meer uitgesproken zijn – dan bevind je je meer rechts op de as – of meer ingetogen en dus links op de as. De verticale as geeft de mate van masculiniteit en femininiteit weer. Dit heeft deels te maken moet onze oer-associaties: wat is typisch mannelijk en wat is typisch vrouwelijk, maar daarnaast ook met lichamelijke kenmerken. Bijvoorbeeld: heb jij een uitgesproken rechte of hoekige kaaklijn of meer afgeronde vormen in je gezicht? Heb je stijl haar of krullend haar? Daarnaast kan ook je persoonlijke stijl een bepaalde mate van masculiniteit of femininiteit hebben. Een klassiek elegante kledingstijl staat bijvoorbeeld hoger op deze as als een romantisch elegante kledingstijl.

Aan de hand van dit schema kan er dus bepaald worden waar jij met jouw persoonlijke stijl staat en met de adviezen in de bijbehorende vlakken kun je dus meer sturing geven aan je uitstraling en je doelen die je wilt bereiken. Wil je krachtig leiderschap uitstralen? Kies er dan voor om meer aspecten uit de rechter bovenhoek toe te passen. Wil je krachtig voor de dag komen in onderhandeling, kies dan voor aspecten uit de linker bovenhoek. Werk je in een door mannen gedomineerd domein? Dan hoef je je echt niet te kleden als een man om krachtiger over te komen. Pas gewoon meer masculiene kledingassociaties toe in jouw kleding. Hieronder heb ik een voorbeeld voor je gemaakt. Beide outfits zijn op en top vrouwelijk, maar de een heeft meer feminiene associaties en de andere meer masculiene. Doe hier dus je voordeel mee op je werk en bij onderhandelingen over promoties en salarisverhogingen. 

Wet jij niet zo goed hoe je al deze tips in jouw specifieke situatie moet toepassen? Of wil je weten wat jouw power-rood tint is? Laat het mij weten, ik help je graag!

Investeer in jezelf, jij verdient het!

Stralend Zichtbaar Werkboek

Lees ook…

Alles wat je moet weten over lingerie!

Alles wat je moet weten over lingerie!

Geloof het of niet, maar de verkeerde lingerie kan je hele outfit én imago breken! Lingerie is de basis van een mooi outfit! Regelmatig zie ik ze: die volborstige dames met de totaal verkeerde bh, waardoor de borsten bijna op navelhoogte lijken te eindigen....

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

De bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren en de herfst staat voor de deur. De dagen worden korter en met enkele uitzonderingen ook koeler en frisser. Zeker in de ochtend en in de avond heb je meestal al een jas nodig. Tijd dus om langzamerhand aan de transitie...

Pin It on Pinterest

Share This