Hey mama! Wanneer heb jij voor het laatst een goede schoonmaak van je kledingkast gedaan? Tijdens de Garderobe Challenge 2021? If so, you’re good to go! Anders wordt het, nu de lente eraan komt, de hoogste tijd om je kast eens goed uit te mesten en je garderobe lente-fit te maken!

In mijn 10 jaar als styliste heb ik al heel wat garderobe-checks gedaan. Ik weet dus goed tegen welke struggles vrouwen kunnen aanlopen bij het opruimen van hun kledingkast. Dus raak vooral niet in paniek – ik ga je helpen! 🙂

Winkelen is leuk!

We zitten al enige tijd in een lockdown en de winkels zijn gesloten. Ik heb al meerdere berichten van volgers gehad met de vraag ‘Waar kan ik goed online shoppen? Ik mis het om eens lekker te gaan winkelen!’ Allereerst: online shoppen en winkelen zijn twee verschillende dingen. Online shoppen is klikken, filteren, kopen, etc. Daarentegen heeft winkelen vooral te maken met de sfeer die je ervaart. Langs de mooi gedecoreerde etalages lopen, naar binnen gaan en door de gangen van de winkel slenteren. Om vervolgens de rekken te doorzoeken en mooie items, soms schatten, te ontdekken. Het is de beleving die het doet. Het is sfeervol, opgeruimd (meestal) en overzichtelijk.

Shoppen in je eigen kledingkast!

Je kunt in je eigen kledingkast shoppen. Sterker nog: daar zou je altijd mee moeten beginnen. Maar het is gewoon minder aantrekkelijk om te doen, omdat je het sfeer aspect mist en vaak ook het overzicht. Maar alleen als je echt weet wat je hebt kun je ook bepalen wat je nodig hebt om echt effectief te shoppen. Online of in de winkel doet er dan niet zo veel toe. Alhoewel je natuurlijk voor het sfeeraspect sneller zult kiezen voor een fysieke winkel.

We dragen 80% van de tijd slechts 20% van al onze kleding. 80% van je kleding draag je dus zo goed als nooit!

Uitpuilende kledingkasten met trendy en/of luxe items die amper gedragen worden. Dat kan erg zuur zijn om onder ogen te moeten zien. Het geeft een slecht gevoel. Het is niet vreemd dat kapitalen aan geld verdwijnen in dit soort onoverzichtelijke kasten. Ik heb al veel vrouwen ontmoet met complete kleedkamers die even ongelukkig zijn met hun garderobe als de dames met een kast van 1 meter breed. Dus, als je denkt dat je niets hebt om aan te trekken, troost je: je bent niet alleen!

Het is niet voor niets dat het boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo insloeg als een bom toen ze het uitbracht. Een netjes en overzichtelijke kledingkast geeft rust in ons hoofd en dat voelt goed. Probeer dus zeker 2 keer per jaar, bijvoorbeeld tijdens de seizoenswissel, je kast op te ruimen.

In 8 stappen je garderobe lente-fit!

Stap 1. Ruim je kast(en) op

Begin vooral klein. Bijvoorbeeld met het uitmesten van je sokkenlade. De volgende dag doe je je ondergoed, gevolgd door bijv. tops enz. enz. Als je elke dag een beetje doet dan is dit meestal een heel stuk effectiever en dus ook efficiënter als dat je het allemaal in één keer probeert te doen en halverwege afhaakt. Elke dag 15 tot 30 minuten aan de slag om je kast op te ruimen levert je op weekbasis dus 1,5 tot 3,5 uur opruimtijd op. Ideaal bij een druk bestaan met kinderen en thuiswerken!

Stap 2. Maak bij het opruimen schoon

Heb je een gedeelte of lade van je kast leeg? Maak hem dan meteen ook even schoon met een sopje. Als je de kleding terug legt kun je nog een kledingkast geurzakje of wat lavendel in een zakje erbij leggen. Dit zorgt nog eens extra voor een heerlijk opgeruimd en schoon gevoel.

Stap 3. Maak verschillende stapels

Maak stapels en werk ze stuk voor stuk weg. De kleding die je wilt bewaren geef je netjes een plek in je kast. Maak bijv. de volgende stapels:

  • Favoriete dingen die je graag draagt (terug de kast in);
  • kleding die je weinig draagt (door bijv. combinatie mogelijkheden);
  • kleding waar je over twijfelt (bekijk het later opnieuw);
  • kleding die weg kan (verkopen, ruilen met een vriendin, kledingcontainer of – als het echt niet anders kan – de prullenbak in);
  • kleding die gerepareerd moet worden.

Voor de kleding van de stapel die je weinig draagt zal je een oplossing moeten vinden. Denk je dat je het wel zou dragen als je (meer) combinatie mogelijkheden zou hebben? Shop dan naar kleding die je hiermee zou kunnen combineren. Anders doe het weg.

Stap 4. Sorteer soort bij soort

Deel je kast in door bijv. alle broeken bij elkaar te hangen, net als alle jurken, etc., etc. Of sorteer op kleur en zorg dat dezelfde kleuren bij elkaar hangen. Daarbij kies je bij voorkeur altijd voor hetzelfde type kledinghanger. Dat zorgt ervoor dat alles in je kast beter hangt en netter uitziet. Als je na het opruimen alles terughangt, hang de kleding dan met de haak van de achterkant op de roede. Dat is misschien een beetje raar, maar heeft wel degelijk nut. Als je iets gedragen en gewassen hebt, hang je de hanger weer goed om in de kast. Bij de volgende opruimbeurt kun je dan zien wat je niet (meer) gedragen hebt en dat maakt het uitsorteren weer een stuk eenvoudiger.

Mijn favoriete kledinghanger is de vilten kledinghanger van de Action. Ze zijn dun en lichtgewicht. Door het vilt glijd de kleding niet van de hanger af en omdat ze zo dun zijn, besparen ze heel wat ruimte!

Stap 5. Draag je kleding 365 dagen per jaar

Het principe van een zomer- en wintergarderobe is eigenlijk behoorlijk achterhaalt. Het is veel efficiënter en duurzamer om te proberen je hele garderobe het hele jaar door te dragen. Dat je een witte broek in de winter niet kunt dragen is echt onzin. Het is juist heel stijlvol. Die zomerse top kun je in het najaar en winter mooi combineren met een chique blazer en zo kun je nog wel meer kleding het hele jaar door prima dragen. Oké, die korte broekjes misschien niet alhoewel dat ook al eens een trend was. 😉

Download GRATIS mijn eBook Basisgarderobe.

Stap 6. Shop in je eigen kast!

Als je kast opgeruimd en overzichtelijk is dan kun je ook echt in je eigen kast gaan “shoppen”. Probeer nieuwe combinaties te maken met de kleding die je al hebt. Maak foto’s van je nieuwe combinaties om deze te onthouden.

Persoonlijk vind ik de app Stylebook hiervoor heel handig. Je kunt hier al je kledingstukken uit je garderobe in importeren. Dat kost je even tijd, maar daarna super handig. Als ik online iets nieuws koop dan importeer ik trouwens gewoon de foto uit de webshop, want dat ziet er net iets beter uit in mijn virtuele kledingkast.

Het is ideaal als je met elk kledingstuk 2 tot 4 outfits kunt creëren. Hierdoor heb je zeer veel mogelijkheden en voorkom je dat een kledingstuk een einzelgänger is waarmee je maar één combinatie kunt maken.

Stap 7. Maak een boodschappenlijst!

Kom je er bij het maken van nieuwe combinaties achter dat je hier en daar nog iets mist? Schrijf dit op. Zo krijg je een goed overzicht van kleding die je echt nodig hebt en goed kunt gebruiken. Ga je online shoppen, dan kun je hier gericht naar zoeken door in de webshop te filteren.

Stap 8. Shop (online) en geniet van je opgeruimde kast!

De mooi opgeruimde kledingkast geeft je niet alleen meer overzicht over je complete garderobe maar ook een goed gevoel. Geniet ervan en ga lekker (online) shoppen met de boodschappenlijstje om je garderobe aan te vullen met items die je echt nodig hebt. Vergeet niet om altijd de materiaal samenstelling te controleren en aan het stof te voelen om de kwaliteit te bepalen. Je wilt tenslotte een goede investering doen voor een kwalitatief goede en duurzame garderobe die lang mee gaat.

Lees ook: Zo master jij de online sale als een pro! voor tips om online te shoppen voor de beste prijs.

Investeer in jezelf, jij verdient het!

admin