fbpx

Vind jouw perfecte pasvorm: Ontdek je figuurtype en transformeer je garderobe!

Garderobeplanning

Het vinden van de juiste pasvormen voor je figuurtype is essentieel om je figuur in balans te brengen. Door je figuurtype te kennen, kun je kledingstukken kiezen die je pluspunten accentueren en minpunten camoufleren. Maar het bepalen van je eigen figuurtype is vaak niet eenvoudig.

Hier zijn een paar redenen waarom het een uitdaging kan zijn:

  • Ieder lichaam is uniek, en standaardiseren is lastig.
  • Lichamen veranderen in de loop der jaren door factoren zoals puberteit, zwangerschap of menopauze.
  • Gewichtsveranderingen kunnen je figuurtype beïnvloeden.
  • Objectief naar je eigen lichaam kijken en beoordelen is moeilijk.

Waarom praten we over figuurtypes?

Bij het bepalen van je figuurtype val je in een bepaalde categorie, maar het gaat eigenlijk om esthetiek en balans.

Harmonie + Balans = Visuele aantrekkelijkheid

Het menselijk oog houdt van harmonie en evenwicht. Het draait niet zozeer om in welke categorie je valt, maar om hoe evenwichtig je silhouet lijkt.

Kleding is een krachtig middel om je silhouet in balans te brengen. Je kunt dit bereiken door de juiste pasvormen te kiezen, waardoor je pluspunten worden benadrukt en minpunten worden gecamoufleerd.

Om erachter te komen hoe je je lichaam in balans kunt brengen, is een figuuranalyse het startpunt. Omdat iedereen uniek is, kan het zijn dat je niet strikt in één figuurtype past, maar dat je kenmerken van meerdere types hebt.

Hoe bepaal je jouw figuurtype(s)?

De meest objectieve manier om je figuurtype te vinden is door jezelf te (laten) meten. Dit geeft je niet alleen inzicht in je lichaam, maar ook in je maten voor het online shoppen.

Neem je eigen maten

Gebruik een meetlint en draag zo min mogelijk kleding. Sta rechtop met je armen langs je lichaam en meet de volgende delen:

  • Schoudersomvang
  • Borstomvang
  • Onder borstomvang
  • Tailleomvang
  • Hoge heupomvang
  • Heupomvang

Bepaal je figuurtype(s)

Je hebt waarschijnlijk een primair en secundair figuurtype. Dit kun je op verschillende manieren ontdekken:

  1. Borst-, taille- en heupomvang.
  2. Schouder-, taille- en heupomvang.
  3. Spiegeltest: kijk welke delen van je lichaam uit balans zijn.

De 5 basisfiguurtypes en hun variaties

Hier zijn de kenmerken van de vijf basisfiguurtypes:

  • A-figuur: Groter onderlichaam vergeleken met bovenlichaam.
  • H-figuur: Recht lichaam met weinig tot geen definitie.
  • O-figuur: Breder in het midden- en bovenlichaam met een smaller onderlichaam.
  • V-figuur: Groter bovenlichaam vergeleken met onderlichaam.
  • X-figuur: Breed boven- en onderlichaam met een smalle taille.

A-figuur

Bij een A-figuur is de heupomtrek het grootst, terwijl de tailleomtrek het kleinst is. De heupen zijn minimaal 5% groter dan de borstomtrek en/of schouderomtrek.

H-figuur

Bij een H-figuur zijn de borstenomtrek en/of schoudersomtrek bijna gelijk aan de heupomtrek, met een mogelijke afwijking van maximaal 5%. De tailleomtrek is minder dan 25% kleiner dan de borstomtrek.

O-figuur

Bij een O-figuur zijn de borstomtrek en/of schouderomtrek en tailleomtrek groter dan de heupomtrek. De tailleomtrek is ongeveer hetzelfde als of breder dan de borstomtrek, terwijl de heupomtrek het kleinst is en maximaal 5% kleiner kan zijn dan de borstomtrek en/of schouderomtrek.

V-figuur

Bij een V-figuur is de heupomtrek het kleinst, terwijl de borstomtrek en/of schouderomtrek minimaal 5% groter zijn dan de heupomtrek.

X-figuur

Bij een X-figuur zijn de borstomtrek en heupomtrek bijna gelijk, met een verschil van maximaal 5%. De tailleomtrek is minstens 25% kleiner dan de borstomtrek, schouderomtrek en heupomtrek.

Hoe kleed ik mijn figuurtype?

Denk terug aan de belangrijkste kenmerken van jouw figuurtype. Stel dat je schouders-, borsten en heupen ongeveer even breed zijn. Dan val je waarschijnlijk in het H-type. Maar je hebt wel een minimale taille waardoor je silhouet aan de zijkant van je buikgebied niet helemaal recht valt, maar een kleine buiging heeft. In dat geval ben je wellicht blij met het beetje taille dat je wel hebt en voel je je niet prettig in bijvoorbeeld een regular fit blazer, omdat deze je breder laat uitzien dan je bent. Kijk dan eens bij het X-figuur of A-figuur. Deze zijn gekenmerkt met een smalle taille. Hier vind je tips hoe je op een subtiele manier je taille slanker kunt laten lijken zonder horizontale accenten toetevoegen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een blazer met ¾ mouwen of een meer fitted model blazer.

Kijk naar jezelf in de spiegel en ontdek welke kenmerken van je lichaam je wilt accentueren en welke je liever wilt camoufleren. Klopt het figuurtype dat je hebt gemeten met het beeld dat je ziet? Pas je kledingkeuzes aan op basis van deze inzichten.

Ga nu aan de slag met je Figuur Analyse, je vindt het bijbehorende werkblad in het Werkboek Garderobemanagement.

Lukt het je niet om je figuurtype te bepalen? Wil je specifiek weten welke pasvormen bij jou passen of wil je een maatwerk advies? Bekijk dan hier de mogelijkheden. Of stuur me een bericht!

🌟 De kledingkast van je dromen binnen handbereik! 🌟

Creëer jouw droomgarderobe en elimineer voor 90% je miskopen, zodat jij altijd iets perfects hebt om aan te trekken en nooit meer geld verspilt aan kleding die je niet draagt.

Binnen 48 uur merk jij dat je kledingkeuzes veel efficiënter en makkelijker worden.

Lees ook…

Pin It on Pinterest

Share This