De theorie achter de kleurenanalyse
Online vind je heel veel informatie over de verschillende kleurtypes. Meestal heeft men het dan over de 4 seizoenstypes: lente, zomer, herfst en winter. Maar hoe werkt het nu precies met die kleurtypes? Past iedereen wel in een van deze 4 types? Waarom hebben sommige imagoconsulenten het in plaats van seizoenen over bijvoorbeeld mix-seizoenen of termen als helder of gedempt? En tenslotte: wat kun jij eigenlijk met de informatie over jouw kleurtype?
Wat is een kleurenanalyse en werkt het?
Een kleuranalyse is een manier die je kunt gebruiken om te bepalen welke kleuren jou het mooiste staan en flatteren. Kleuren kunnen je flatteren en je een gezonde fitte uitstraling geven waarbij fijne lijntjes en rimpels vervagen. Maar kleuren kunnen je ook ouder, meer vermoeid en zelfs ziek laten lijken. Dit laatste wil je natuurlijk niet.
Je beste kleuren – die jou het meeste flatteren – worden bepaald door jouw kleurtype. Het is dus een groot voordeel om te weten welk kleurtype jij bent en welke kleuren in harmonie en balans met jouw natuurlijke kleuring zijn. Op basis van je uiterlijk en je natuurlijke kleuring (huid, haar, lippen, ogen, tanden) val je in een bepaald kleurtype.
Bij veel systemen zijn de kleurtypes verdeeld in seizoentypes. Elk kleurtype kent zijn eigen kleurenpalet. De kleuren van je kleurtype staan volledig los van je persoonlijke voorkeuren. Soms komt dit overeen, maar soms ook niet. Bij het bepalen van je beste kleuren en kleurtype wordt dus vooral gekeken naar jouw natuurlijke uitstraling en kleuren.
Vaak is het voor jezelf lastig om erachter te komen welk kleurtype jij bent. Dat komt omdat jouw persoonlijke variabelen (huid-, haar-, lip-, oog- en evt. tandkleur) misschien niet naadloos aansluiten bij een van de types. Hierdoor lijkt jouw natuurlijke kleuring aan te sluiten bij verschillende kleurtypes. Om meer zekerheid te krijgen welke kleuren jou het mooiste staan en tot welk kleurtype jij behoort kun je het beste een professionele kleurenanalyse doen.
Waarom een kleurenanalyse laten doen? Wat zijn de voordelen?
- Je leert kleuren te gebruiken om er altijd op je best uit te zien. Kledingkleuren die echt bij jou passen en jouw huid-, haar- en oogkleuren laten stralen. Je ziet er gezonder, frisser en energieker uit als je kleuren draagt die jou flatteren. Je hebt minder make-up nodig als je de kleuren draagt die echt bij jou passen. Je huidbeeld en teint zien er door de juiste kleuren egaler uit, de kleuren verminderen de zichtbaarheid van lijnen, vlekken en donkere kringen onder je ogen.
- Als je de kleuren draagt die jou het mooiste staan kom je zelfverzekerder over en straal je dit ook uit doordat het automatisch ook je gevoel van eigenwaarde verhoogt. Je vergroot je zichtbaarheid op een positieve manier.
- Je voorkomt miskopen, omdat je precies weet wat bij jou past en wat niet. Je leert dus om efficiënter te winkelen. Dit bespaart niet alleen geld maar ook eventuele stress. Je combineert gemakkelijker kleding met elkaar, omdat de kleuren onderling allemaal bij elkaar én bij jouw natuurlijke kleuring matchen. Je garderobe zal hierdoor ook gestroomlijnder zijn.
Welke kleurenanalyse systemen zijn er?
Wat betreft kleurenanalyses zijn er allerlei verschillende systemen. De meest bekende analysesystemen zijn de 4-, 6-, 10-, of 12 seizoensanalyses of bijvoorbeeld het Color Me Beautiful Systeem. Het ene systeem is uitgebreider als het andere, maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: het identificeren van de kleuren die jou het mooiste staan. Om de systemen en het principe achter de kleurenanalyses beter te begrijpen is het handig om te weten hoe de kleurentheorie achter de analyses is opgebouwd en tot stand is gekomen. Dit doel ik in deel 1 van deze blog. Deze blog bestaat in totaal uit vier delen; in deel 2 zal ik nader ingaan op de verschillende systemen.
De basisprincipes van de kleurentheorie
Om (seizoens)kleuranalyse te begrijpen, moeten we eerst de vier aspecten van kleur begrijpen.
- Kleurfamilie
- Temperatuur
- Diepte
- Verzadiging
Kleurfamilie
De kleurfamilie geeft aan tot welke kleur een bepaalde kleur hoort. Onder de kleurfamilie blauw valt bijvoorbeeld: licht blauw, donker blauw, koningsblauw, petrol blauw, azuur blauw etc. etc.
Temperatuur
Bepaalde kleuren zien er warmer uit en andere kleuren zien er koeler uit. De ondertoon van een kleur bepaald dus de temperatuur van een kleur Bij kleurenanalyses wordt in het algemeen gesteld dat geel de warmste kleur binnen het kleurenspectrum is en dat blauw de koelste kleur binnen het spectrum is. Geel, oranje en rood worden dus vaak gezien als warme kleuren, terwijl paars, blauw en groen eerder als koele kleuren gezien worden. Kortom: een kleur wordt meestal warmer als er geel bij gemengd wordt. En een kleur wordt koeler als er meer blauw bij gemengd wordt.
Soms kunnen kleuren niet als uitsluitend warm of koel worden geïdentificeerd. Vaak bestaan ze uit gelijke delen, bijvoorbeeld puur groen. Deze kleur bestaat uit gelijke delen geel en blauw. Deze kleuren noemen we neutralen.
Maar, let op! Dit betekent niet dat alle kleuren geel per sé warm zijn of dat alle blauwe kleuren per definitie koel zijn. Elke kleur kan voorkomen in warme of koele kleuren. Dit wordt bepaald door de ondertoon. Denk maar eens aan citroengeel en oranje geel. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:
Diepte
De kleurdiepte geeft de intensiteit van een kleur weer. Voeg je aan een kleur wit toe dan wordt een kleur lichter. Voeg je aan een kleur zwart toe dan wordt een kleur donkerder oftewel dieper van kleur.
Verzadiging
De verzadiging van een kleur geeft aan hoe helder of gedempt een kleur is. Des te meer grijs bij een kleur gemengd wordt des te gedempter en zachter wordt de kleur.
Digitale kleurenpaletten
Digitale kleurenpaletten van diverse kleurtypes voor online en offline shopping.
De kleuren van de 4 seizoenen
Kleurenanalyses op basis van seizoenen bestaat al een geruime tijd. In de 19e eeuw begonnen schilders verschillende kleurpaletten te koppelen aan de verschillende seizoenen. Deze kleurpaletten weerspiegelden niet alleen de kleuren van de natuurlijke seizoenen, maar de kleuren stonden ook in harmonie met elkaar onderling. Inmiddels kennen we allemaal wel de typische associaties tussen de seizoenen en de bijbehorende kleuren:
- De frisse, heldere en warme lente kleuren;
- De zachte koele kleuren van de zomer;
- De warme, gouden en aardse kleuren van de herfst;
- De ijzig koele kleuren van de winter.
Volgende week Deel 2. De kleurenanalyse systemen en kleurtypes.