Heb je ooit iemand ontmoet waarvan je achteraf dacht: “Hij of zij is totaal anders dan ik in eerste instantie had gedacht.”? Of misschien heb je wel eens moeite om tijdens een gesprek met anderen – bijvoorbeeld op je werk – je punt duidelijk te maken? Dit heeft alles te maken met je imago: je uitstraling en de verwachting die je met je uiterlijk creëert! Als deze niet met elkaar matchen ontstaat er inconsistentie en dus verwarring. Het leidt af van de eigenlijke boodschap die jij wilt communiceren.
Daarom is personal branding belangrijk: het bepaalt hoe anderen jou zien. Zonder een goed persoonlijk merk zal niemand echt naar jouw boodschap luisteren of je volgen. De kracht van personal branding is het creëren van een imago dat je helpt om contact te maken, vertrouwen te kweken en geloofwaardigheid op te bouwen.
Jouw uiterlijk en wat je daarmee uitstraalt moet dus matchen bij je identiteit, te weten je normen waarden en de boodschap die jij wilt communiceren. Als dit in harmonie en balans is positioneer jij jezelf op de best mogelijke manier. Dit is personal branding op zijn best!
Wat maakt jouw uitstraling, jouw stijl, jouw uiterlijk uniek? Hoe verschil je van een ander? Alleen mooi en knap zijn helpt je niet verder. Ook mooie, trendy nieuwe kleding zullen jou niet helpen om jouw persoonlijke boodschap te communiceren. Je bent er dan namelijk een van de velen!
Je moet jezelf en jouw identiteit zien als basis. Het canvas. Voor dit canvas maak je een ontwerp dat past bij jouw identiteit.
9 Tips om jezelf als merk te positioneren:
1. Ben authentiek en consistent!
Laat zien wie jij bent. Een slechte kopie zijn van een ander is moeilijk vol te houden op de lange termijn. Het resulteert in een luxe verpakking met lege inhoud. Mensen willen juist weten wie jij bent en wat jouw boodschap is. Waar jij voor staat en wat jij voor hen kunt betekenen. Consistentie zorgt niet alleen voor herkenbaarheid. Mensen houden van voorspelbaarheid omdat het een hoge mate van zekerheid en vertrouwen geeft. Consistent zijn in je uiterlijke uitstraling is daarom de basis van jouw persoonlijk merk.
2. Zorg voor een duidelijke strategie!
Om consistent te zijn in je uitstraling heb je een duidelijke strategie nodig. Bij het positioneren van jezelf als merk is jouw uiterlijk jouw huisstijl. Dit is wat mensen zien en wat jou herkenbaar maakt. Wat je van jezelf laat zien is dus tegelijkertijd ook wat je uitstraalt. Om consistent in jouw uitstraling en huisstijl te zijn moet je bij de basis beginnen:
Om een sterk merk te creëren, moet je eerst je huiswerk maken:
- Maak voor jezelf duidelijk wat jij waard bent. Wat zijn jouw competenties en waar ben jij excellent in?
- Wat is jouw persoonlijke missie en visie. Wat is het verhaal wat jij over jezelf wilt vertellen?
- Wat maakt jou uniek en hoe onderscheid jij je van een ander?
3. Pas je strategie toe op je uiterlijk!
Zodra je meer duidelijkheid hebt over bovenstaande punten kun je dit ook toepassen op je uiterlijk: je haarstijl, make-up, kledingstijl en kledingkleuren. Je moet jezelf en jouw identiteit zien als basis, het canvas. Voor dit canvas maak je een ontwerp dat past bij jouw identiteit. Je creëert als het ware op deze manier een uitstraling die bij jou en jouw persoonlijke boodschap past. Op deze manier:
- Maak je de best mogelijke eerste indruk op een ander;
- Communiceer je onbewust de juiste signalen en boodschap die jij wilt communiceren naar een ander.
- Bouw je makkelijk aan de relatie met anderen en vergroot je daardoor je netwerk.
- Bouw je automatisch krediet en vertrouwen op bij een andere.
- Verkoop jij jezelf bij bijvoorbeeld een presentatie of sollicitatie als de beste en de ander zal je dan ook als de beste zien.
4. Kies jouw merkkleuren!
Jouw merkkleuren zijn niet alleen de kleuren die jou het beste staan. Het is ook de selectie van kleuren die je steeds weer opnieuw terug laat komen én de combinatie van kleuren die je maakt in je outfits. Er zit een hele wetenschap achter kleuren en het kiezen en combineren van kleuren en tinten om de juiste boodschap naar het onderbewustzijn van een ander te kunnen sturen. Mensen zullen je beter onthouden, omdat de kleuren in harmonie met jou zijn.
Hoe bepaal je jouw merkkleuren? Met een kleurenanalyse! Bij een kleurenanalyse worden jouw kleurtype en het kleurspectrum van kleuren die jou het mooiste staan bepaald. Daarnaast kun je bij een gedegen kleurenanalyse ook advies krijgen over kleuren en combinatie mogelijkheden om jouw persoonlijke boodschap beter te communiceren én daarmee gericht te werken aan het bereiken van jouw doelen.
5. Creëer jouw persoonlijke uniform!
Het creëren van een persoonlijke uniform begint bij het kennen van je stijlpersoonlijkheid. Je stijlpersoonlijkheid geeft niet alleen de richting aan van je garderobe keuzes maar communiceert ook informatie over jou. Hierbij zal je je moeten afvragen of deze informatie ook past bij jouw doelen en wat jij daadwerkelijk over jezelf wilt communiceren. Simpel gezegd: een casual stijl matcht meestal niet bij het doel van zakelijke professional.
Als je je stijlpersoonlijkheid kent, pas je de elementen die bij jou en deze stijl horen consequent toe in je garderobe. Dit zorgt voor eenheid en harmonie in je totale uitstraling. Je creëert als het ware je eigen persoonlijke uniform waarmee jij herkenbaar bent en waarmee jij je onderscheidt van een ander. Denk eens aan die persoon of collega die altijd dezelfde kleur draagt, of altijd nagellak op heeft of alleen rokken/jurken draagt. Dit maakt deel uit van haar uniform en maakt haar en haar stijl herkenbaar.
6. Zorg dat je er representatief uitziet!
Het is bewezen dat mensen die zich beter kleden meer vertrouwen van anderen krijgen. Dit betekent niet dat je jezelf alleen in dure merkkleding moet hullen. Een verzorgd uiterlijk en goed afgestemde kleding zijn al voldoende. Anderen zullen hierdoor zien dat je in balans bent en ervaren je als succesvol. Je bent iemand die het de moeite waard is om naar te luisteren. Belangrijk is vooral dat je kleding past bij jouw lichaam en silhouet. Een juiste pasvorm straalt meer kwaliteit uit als bijvoorbeeld te grote of te kleine kleding. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van kleding en kwaliteit betekent niet per definitie merkkleding.
7. Bied waarde met je uitstraling!
Wat gebeurt er als er een conflict ontstaat tussen hoe mensen jouw zien en de boodschap waar je voor staat? Dit is als het ware een niet-nagekomen belofte. Mensen zijn regelrecht in de war en teleurgesteld. Kleding creëert namelijk verwachting. Loop je in het ziekenhuis rond in een lange witte jas dan verwachten mensen dat je een dokter bent. Valt er in je buurt iemand flauw dan verwacht men dat jij weet wat je moet doen. Jij hebt immers de doktersjas aan! Nu verwacht men dus dat jij levert wat jij uitstraalt. Zo werkt het niet alleen met de doktersjas, maar eigenlijk met alle kleding. Onbewust straal je hiermee iets uit. Iets waarvan een ander, vaak onbewust, verwacht dat jij zult leveren. Gebeurt dit niet dan ontstaat teleurstelling en verliest de ander vertrouwen in je. De verpakking, jouw kleding, kan dus nog zo mooi zijn, als de inhoud, jouw competenties, dit niet waarmaken haken mensen af. Ze hebben namelijk een slechte ervaring met je gehad. Kortom: kleed je je als een professional, gedraag en handel dan ook als een professional! Het is allemaal met elkaar verbonden. Mis je bepaalde kennis? Zorg dat je die kennis opdoet en vervolgens in huis hebt. Investeer dus in je eigen educatie en competenties. Uiteindelijk is kennis macht waardoor jij waarde voor jezelf en voor een andere creëert.
8. Breng je sociale media in lijn met je imago!
Waarschijnlijk maak jij gebruik van diverse sociale media kanalen. Met bovenstaande punten werk je vooral aan je offline presentatie. Maar vergeet je online presentatie niet. Zorg dat al je foto’s en posts in lijn zijn met wat jij wilt uitstralen naar de buitenwereld. Het lijkt zo logisch, maar toch gaan we daar regelmatig de fout mee in. Elke uitlating online, zowel positief als negatief, laat een indruk over jou achter. Want dat ene lekker glaasje wijn dat jij jezelf een keer per week gunt, maakt jou al snel tot drankorgel als je er elke keer een foto van post en er voor de rest niks anders op je tijdlijn staat. Het is zeker niet nodig om het perfecte plaatje te creëren op sociale media. Dat zou jou eerder ongeloofwaardig maken. Houd het dus wel realistisch, maar denk goed na over wat jij wel en niet van jezelf op sociale media laat zien en met welke reden en welk doel.
9. Investeer in jezelf!
Veel vrouwen zien uiterlijk en kleding meer als een noodzakelijkheid om een perfect plaatje te creëren. Ze investeren hierdoor niet, niet voldoende of in de verkeerde dingen. Durf dus om anders te zijn en dit te laten zien. Zoek uit wat echt bij jou past en investeer daar in. Begin met het creëren van een sterke basis. Investeer je tijd, energie en geld in jezelf en jouw persoonlijk merk. Creeër een geweldige personal brand ervaring voor diegenen die jij ontmoet en je zult hiervan snel de vruchten plukken. Je creëert een gedenkwaardige (eerste) indruk en komt professioneel over. Dit helpt jou om jouw boodschap te communiceren en jouw doelen te bereiken! En tenslotte: je verdient een investering in jezelf áltijd terug! Dus…