Ontdek het geheim van de kleurenanalyse (Deel 3)

door | okt 24, 2020 | Persoonlijke presentatie

Wat gebeurt er tijdens een kleurenanalyse & voorbeelden van kleurtypes en paletten.

We leven in een wereld vol kleur! Het is dan ook niet gek dat kleur meer herinneringen bij ons achter laat dan bijvoorbeeld een neutrale kleur of zwart of wit. Door middel van kleur kun je dus een blijvende indruk achter laten bij een ander en daardoor efficiënter communiceren. Want een ander zal zich ook sneller herinneren aan jouw verbale boodschap als hij zich sneller aan jouw herinnerd. Daarnaast zorgt het toevoegen van meer kleur aan je leven er ook voor dat jij je goed voelt. Maar welke kleuren voeg je dan toe wat betreft je garderobe? In deel 3 van de reeks ‘Ontdek de geheimen van de kleurenanalyse’ ga ik dieper in op hoe de traditionele kleurenanalyse werkt. Ook laat ik je een aantal voorbeelden zien van vrouwen en hun kleurtypes.

Als je weet welke kleur bij jou past, lukt de outfit vanzelf.

Ieder persoon is een mix van verschillende genen. Misschien heb je de huidskleur en haarkleur van je moeder en de oogkleur van je vader. Of welke andere mogelijke combinatie dan ook.  Net zo individueel als je karakter is, is ook je kleursamenstelling. Deze kleuren zijn koel of warm, licht of donker, gedempt of helder. En als je de kleuren uit hetzelfde schema (conform je kleurtype) draagt, zorgt dit voor een harmonieuze uitstraling. In de praktijk is het voor jezelf niet altijd eenvoudig om jouw beste kleuren zelf te ontdekken. Hulp en advies van een professional ligt dan voor de hand. En zodra je jouw beste kleuren hebt gevonden, heb je de sleutel tot de geheime tuin, waarmee je stijl en een fantastische uitstraling bijna als vanzelf kun creëren.

De juiste kleur onderstreept het effect van een perfect passend kledingstuk!

Naast een goede pasvorm van kleding – die goed aansluit bij jouw lichaamsvormen – is de juiste kleur de doorslaggevende factor om het verschil te maken tussen een prima outfit en een perfecte outfit die past bij jou! Waar een goede pasvorm jou een comfortabel gevoel geeft, zal de juiste kleur je outfit naar een volgende level tillen en je natuurlijker kleuren.

Wat gebeurt er tijdens een kleurenanalyse?

Een kleuradvies duurt gemiddeld ongeveer 2 tot 2,5 uur. Bij een goede kleurenanalyse krijg je tijdens het consult en voorafgaand aan de analyse uitleg over hoe kleur werkt. Je krijgt als het goed is enige uitleg, zoals ik in deel 1 en deel 2 van deze serie heb gegeven.

Daarna gaat het voor de spiegel verder. Met allerlei gekleurde analyse-doeken ga je live zien wat kleur met je doet. De professionele kleurconsulent zal steeds weer doeken in verschillende kleuren over je schouders leggen en wegtrekken. Daarbij krijg je een toelichting wat de verschillende kleuren met jou doen. Maar vaak zie je zelf al in je gezicht wat de verschillende kleuren met je doen. Na verloop van tijd wordt steeds duidelijke welke kleuren je beste kleuren zijn, welke kleuren jou laten stralen en wat jouw kleurtype is.

Na de analyse krijg je informatie en handreikingen hoe je voor jezelf de beste kleuren kunt vinden in je kledingkast of in de winkel. Je leert eigenlijk de juiste ‘kijk’ te krijgen. Op deze manier weet je hoe telkens weer opnieuw je beste kleuren kunt vinden en selecteren.

Meestal krijg je aan het einde van de kleurenanalyse de mogelijk om een kleurenpas of kleurenwaaier te bestellen. Dit is een handig hulpmiddel dat je thuis en tijdens het winkelen kunt gebruiken om altijd outfits samen te stellen die qua kleur perfect bij jou passen.

Voorbeelden van kleurtypes en hun kleurenpaletten.

Zoals ik al eerder heb aangegeven is het niet eenvoudig om zelf je kleurtype te bepalen. Toch wil ik enige indicaties geven van hoe je verschillende kleurtypes kunt herkennen. Op deze manier zal je meer inzicht krijgen hoe kleuren bij verschillende mensen met verschillende kleuringen (huid-, haar- en oogkleur) werken en wat met harmonie bedoeld wordt.

Lente:

  • Haar kan goudblond, lichtrood of aardbeienblond zijn, of licht tot medium goudbruin, licht tot donker goudbruin haar. Het haar kan ook koperachtig rood zijn.
  • Ogen zijn blauw, hazelnootbruin, groen of lichtbruin
  • De huid is bleek met perzikkleurige of roze ondertoon, varieert van ivoor tot warm beige met roze ondertoon tot warm bruin, brons en donkerbruin en kan sproeten hebben.

Zomer:

  • Licht tot medium asblond haar. Soms aardbeiblond haar. Of een variatie van donker asblond tot donker asbruin met weinig tot geen rode tinten.
  • Blauwe, grijze, grijsblauwe, groene of hazelnootkleurig ogen.
  • De huid heeft een neutrale of roze tint en varieert in lichtbeige, beige tot donkerbruin. De huid heeft een koele en soms grauwige ondertoon.

Herfst

  • Goudblond tot midden bruin haar. Haar kan ook variëren van medium tot donker goudbruin en kan ook warm rood of kastanjebruin zijn.
  • Groene, blauwgroene, hazelnoot- en lichtbruine ogen. Ogen kunnen ook donkerblauw, groen, bruin, bruinzwart zijn.
  • De huid kan ivoor, neutraal, warm of goud beige, olijfgroen of brons en bruin zijn
  • De huid kan ivoor, warm beige, brons en bruin zijn.

Winter:

  • Haar kan grijs, witblond, licht asbruin tot donker asbruin tot zwart.
  • Ogen zijn helderblauw, grijs, blauwgroen, groen, lichtbruin, hazelnootkleurig tot donkerbruin.
  • De huid kan porselein wit, neutraal beige, zacht olijfgroen of bruinzwart tot zwart zijn.

Uitzonderingen bevestigen de regel!

Bovengenoemde voorbeelden zijn vrij algemeen. In de praktijk zijn wij allemaal individuen met onze eigen speciale kleurcode. Hierdoor kan het zijn dat je jezelf misschien wel verkeerd of niet kunt indelen in een bepaald kleurtype. Diverse factoren spelen hierbij een rol. Bijvoorbeeld hoe objectief jij naar je eigen kleurcode kunt kijken, kijk je naar je natuurlijke haarkleur of ga je uit van je geverfde haarkleur en laat je je wel of niet beïnvloeden door je persoonlijk voorkeuren. Ik ben hier zelf een goed voorbeeld van. Zeker in geautomatiseerde online kleurenanalyses word ik (zeker met mijn natuurlijke haarkleur) ingedeeld in een herfsttype of wintertype. Dit komt door mijn neutrale huidkleur, warme oogkleur en donkere haarkleur. Wordt er gekeken naar mijn geverfde haarkleur dan ben ik soms een zomer- en soms een wintertype. En als er dan naar het 12 seizoenstype wordt gekeken in plaats van de 4 seizoenen, dan wordt de chaos aan mogelijke kleurtypes alleen maar groter! Ik ben zeker niet de enige persoon waarbij dit het geval is. Het is dus helemaal niet gek, maar eerder normaal als jij je eigen kleurtype niet zelf kunt bepalen.

Wil jij hulp hebben bij het bepalen van jouw kleurtype? Laat het mij weten, ik help je graag!

Stralend Zichtbaar Werkboek

Lees ook…

Alles wat je moet weten over lingerie!

Alles wat je moet weten over lingerie!

Geloof het of niet, maar de verkeerde lingerie kan je hele outfit én imago breken! Lingerie is de basis van een mooi outfit! Regelmatig zie ik ze: die volborstige dames met de totaal verkeerde bh, waardoor de borsten bijna op navelhoogte lijken te eindigen....

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

De bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren en de herfst staat voor de deur. De dagen worden korter en met enkele uitzonderingen ook koeler en frisser. Zeker in de ochtend en in de avond heb je meestal al een jas nodig. Tijd dus om langzamerhand aan de transitie...

Pin It on Pinterest

Share This