Analyseer hoe jouw dagelijks leven eruit ziet en wat voor type kleding je het hele jaar door nodig hebt en past bij jouw leven.
Natuurlijk wil jij er stijlvol uitzien. Maar nog belangrijker is dat je garderobe vooral functioneel is. Tenslotte wil je niet met de zakelijke pak naar de speeltuin of met je joggingbroek naar een zakelijke bijeenkomst, toch? Een functionele garderobe is een garderobe die het juiste type kleding bevat voor je dagelijkse activiteiten. Een indicatie dat jouw garderobe je niet goed van dienst is, is als je moeite hebt om je voor bepaalde gelegenheden te kleden.
Waar woon jij?
Waar jij woont, is net zo belangrijk als wat je dagelijks doet. In Nederland en België hebben we een gematigd zeeklimaat. Maar tot Nederland behoren ook drie eilanden in het Caribisch gebied. Op deze eilanden is er een tropisch klimaat. In dit gebied zijn er geen groot verschillen tussen de seizoenen. De gemiddelde temperatuur is 30 graden. Bij deze temperaturen heb je er dus helemaal niets aan als je een kast vol mooie truien hebt. Bedenk dus met hoeveel verschillende seizoenen jij te maken hebt. Het aantal seizoenen bepaalt hoeveel kleding je nodig hebt. In het algemeen heb je in Nederland en Belgie te maken met 4 verschillende seizoenen en moet je daarom je garderobe vier keer per jaar aanpassen aan de seizoensgebonden weersomstandigheden.
Uiteraard heb je geen 4 kledingkasten nodig. Duurzamer is het opbouwen van een basisgarderobe die het hele jaar door in je kast blijft. Elk seizoen verwissel je eenvoudig de seizoensgebonden items uit voor die van het volgende seizoen. Het klimaat waarin je leeft bepaal wat voor soort kleding je basisgarderobe moet bevatten. Denk goed na over aan het aantal seizoenen, de gemiddelde temperatuur per seizoen en de typische weersomstandigheden om zo de juiste kleding te selecteren.
Hoe ziet jouw dagelijks leven eruit?
Wat doe jij dagelijks? Werk jij op locatie of ben je vooral thuis? Welke activiteiten doe je gedurende de dag of week? Bent je vaak op events of meetings met strikte dresscodes? Net als het klimaat bepaalt jouw levensstijl welke type kleding je nodig hebt en in welke hoeveelheden.
Zorg ervoor dat je hier goed over nadenkt. Analyseer echt al je dagelijkse en wekelijkse activiteiten om er zeker van te zijn dat je een volledig overzicht hebt.
Hier volgen enkele vragen die je kunt beantwoorden:
- Wat doe je van maandag tot en met vrijdag?
- Waar werk je en wat is de dresscode?
- Wat doe je in de weekenden?
- Wat doe je in je vrije tijd?
- en welke sporten beoefen je?
- Hoeveel evenementen en/of speciale gelegenheden bezoekt je en wat is de dresscode?
- Hoe vaak draai je een wasje en hoe vaak strijk je?
Door je activiteiten in kaart te brengen, kun je beter inzicht krijgen en visualiseren welke outfits en welke hoeveelheden je voor elke activiteit nodig hebt, zodat e altijd iets passends hebt om te aan te trekken. Als je bijvoorbeeld op een kantoor werkt, heb je meer formelere outfits nodig. En als je vijf werkdagen per week naar kantoor gaat, heb je in ieder geval vijf outfits hiervoor nodig.
Bedenk ook wat je was- en strijkcyclus is. Hoe lang duurt het voordat je gedragen outfit weer schoon en gestreken in de kast hangt? Doe je een keer in de week de was en doe je na het drogen de strijk? Houdt dan rekening met een cyclus van 1,5x.
Voorbeeld:
Je hebt 5 werkoutfits en je was- en strijkcyclus is 1x per week.
5 x 1,5 = 7,5
Je hebt dus 7 á 8 werkoutfits nodig om voldoende kleding te hebben om naar je werk aan te kunnen trekken.
Een Lifestyle Circle maken
Een goede manier om je lifestyle te inzichtelijk te maken is door een cirkeldiagram te tekenen. Verdeel hoeveel van jouw tijd je aan elke activiteit besteedt. Dit maakt het gemakkelijker om te bepalen hoeveel kleding je voor elke activiteit nodig hebt.
Hoewel sportkleding en kleding voor gelegenheden niet direct tot je basisgarderobe horen, is het toch belangrijk om na te denken over hoe actief je bent en hoe vaak je eropuit gaat. Train je elke dag, één keer per maand, nooit? Hoe vaak ga je erop uit? Heb je een date of bezoek je evenementen? Wat trek je dan aan? Om een zo volledig mogelijk inzicht te krijgen neem je dit in verhouding ook op in je Lifestyle Circle.
Garderobe capsules creëren
Je basisgarderobe moet voor een groot deel passen bij je levensstijl. Afhankelijk van je activiteiten kan het zijn dat de dresscode op je werk heel anders is dan je kleding in je vrije tijd.
Je kunt je basisgarderobe als een capsule zien.
Wat is een garderobe capsule?
Een garderobe capsule is een garderobe met een beperkt aantal kledingstukken. Het is qua kleuren op elkaar afgestemd, tijdloos en biedt daardoor vele combinatiemogelijkheden. En het belangrijkste is dat het bij jou, jouw persoonlijke behoeften en jouw individuele levensstijl past. Een garderobe capsule moet jou helpen om voor je kast te staan en eindelijk het gevoel te hebben: ‘Ik heb bijna uitsluitend kleding die ik leuk vind en altijd iets om aan te trekken.’
Er zijn allerlei mogelijkheden om het concept garderobe capsule te gebruiken. Op deze manier kun je het precies afstemmen op jou en je activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld verschillende stijlen en soorten kleding dragen op het werk en thuis. Daarom kan het misschien in jou geval zijn dat je meerdere (kleine) capsules maakt. Zo voorkom je dat je kledingstijlen moet mixen.
Een basisgarderobe bestaat uit kledingstukken van hoge kwaliteit in basis- en neutrale kleuren, zoals wit, zwart, navy en beige. De kleding is tijdloos en eenvoudig van pasvorm. Alle kledingstukken zijn onderling combineerbaar en gaan het jaar rond mee. Daarnaast kun je voor elke activiteit een capsule creëren, van sport capsule tot date night capsule.
Ga aan de slag met je Lifestyle Analyse en gebruik het Garderobeplanning Werkboek om een functionele garderobe op te bouwen die perfect past bij jouw behoeften en activiteiten.