Hey mama, wist jij dat de mode industrie een flinke vinger in de pap heeft bij het leeghalen van jouw portemonnee? Nu het goede nieuws: ik kan je vertellen hoe je geld kunt besparen én een duurzame garderobe kunt opbouwen die lang mee gaat en bij jou past. En dit alles begint met een stuk bewustwording over kleding, mode en de mode-industrie!

8 dingen die jij moet weten over mode:

1. Trends zijn niet in jouw voordeel!

Kledingstrends stimuleren ons vrouwen om geld uit te geven. Want niemand wil natuurlijk het gevoel hebben om er out-dated bij te lopen. Trends spelen dus vooral in op ons gevoel. En omdat trends elkaar steeds sneller opvolgen blijven wij maar geld uitgeven. Of een kledingstuk daadwerkelijk bij ons en ons lichaam past raakt daarbij op de achtergrond. Door klakkeloos trends te volgen in plaats van wat echt bij jou past stimuleer je vooral de fast-fashion industrie, de wegwerpcultuur en spek je de kassa van de mode industrie. En wat is jouw voordeel?

2. Trendkleuren staan niet iedereen!

Leuk hoor de nieuwe trendkleuren, maar ook hier geldt: klakkeloos de trendkleuren volgen is niet in jouw voordeel. Je moet dus leren interpreteren of een trendkleur een kleur is die voor jou geschikt is. Zo niet sla deze trend dan over. Ik herinner mij het volgende voorbeeld een paar jaar geleden nog goed. Mosterd geel was helemaal in en dus gingen veel vrouwen het dragen. Mosterd geel is vooral geschikt voor warme en gedempte kleurtypes en die komen in Nederland relatief weinig voor. Kortom: ik zag een hele hoop fletse gezichten. Maar ach, het was een trendkleur dus in en mooi, toch?

3. Trends kosten meer!

Als iets trendy en in is betaal je er simpelweg meer voor. Logisch ook, want “trend” op zich suggereert dat je het moet hebben om bij de tijd te blijven én stimuleert dus ook vraag. En als de vraag hoog is kan ook een hogere prijs gevraagd worden. En om deze vraag hoog te houden worden trends afgewisseld met sales of vernietigen merken hun overgebleven producten. Want wie koopt nou een oud en niet meer trendy model?

4. Merken zeggen niets over kwaliteit!

Kwaliteit staat los van een merk. Een dure jurk van een luxe high-end merk kan net zo goed van goedkope, niet duurzame polyester zijn als een fast-fashion jurk. De merken bepalen uiteindelijk zelf wat zij inkopen en hoe duurzaam zij inkopen. Er zijn natuurlijk ook merken die hierin hele goed keuzes maken, maar uiteindelijk zul je zelf moeten leren om kwaliteit te herkennen. Online kun je gemakkelijk research doen naar merken en hun duurzaamheid. Verder moet je eigenlijk altijd stoffen en materialen bekijken door er aan te voelen en etiketten te lezen. Want wie wil nou voor slechte kwaliteit de hoofdprijs betalen?

5. Kledingmaten zijn een indicator!

Kledingmaten geven je alleen een richting zodat je weet waar je ongeveer moet zoeken. Elk merk kent weer zijn eigen maatvoering en zelfs die kunnen nog wel eens veranderen. Ook speelt het land van herkomst of de afzetmarkt wel eens een rol. Neem als voorbeeld Italië: daar hebben vrouwen kleinere voeten dan gemiddeld.
Terug naar jou, want shoppen in Milaan zit er voorlopig toch niet in. Je hebt waarschijnlijk twee maten waaruit je meestal kiest, neem hier bijvoorbeeld maat 40 en 42. Je weet dat maat 40 meestal past en soms moet je voor 42 gaan. Daarmee zit je meestal wel goed. Maar onthoud: soms spelen bedrijven in op een psychologisch gevoel. Bij kledingwinkels heeft Miss Etam heeft een andere doelgroep dan Miss Sixty. Hierdoor heb je in winkel A maat 38 (wow happy happy! 2 maten kleiner denk je denkt!), bij B heb je maat 40. Met een beetje pech keldert je gevoel van eigenwaarde in winkel C waar alleen een maatje 44 je past… Gewoon 4 maten groter! Wat een domper… 🙁

6. Designerlabel is niet gelijk aan goede pasvorm!

Alleen omdat het een designer jurk is wil het niet zeggen dat de pasvorm daarom beter is. Natuurlijk zal er enig verschil zijn met een fast-fashion kledingstuk, maar in essentie geeft jouw lichaam aan welke pasvorm nodig is. Om hier enigszins aan tegenmoet te komen maakt de mode-industrie kleding voor een veel voorkomend lichaamstype. Waar velen denken dat het ideale lichaamstype het X-type is wordt de meeste kleding juist vervaardigt voor het H-type met de iets minder uitgesproken taille. Dit zorgt ervoor dat ook meer vrouwen met andere lichaamstypes de kleding kunnen dragen. Je kunt dus een goede pasvorm bij veel kledingstukken vinden. Of, als je een perfecte pasvorm wilt: laat het vermaken bij een kleermaker. Dat kost wel wat, maar je zult verbaasd zijn over het resultaat!

7. Marketing en verkooptrucs spekken jouw portemonnee niet!

We leven in een tijdperk met een overload aan informatie uit vele meer en minder betrouwbare bronnen. Soms weet je nauwelijks nog wat je moet geloven en wat niet. Goede marketing verkoopt ons een gevoel, bijvoorbeeld van een stijlvolle en trendy look. We willen er tenslotte allemaal goed uitzien en ons goed voelen. Als die ene verkoper van winkel X jou vertelt dat het jou zo prachtig staat, moet je haar dan geloven of is het een beleefd verkooppraatje? Je moet dus leren om zelf goed te kunnen beoordelen of iets echt bij jou past. Is het de juiste pasvorm voor jouw lichaam en de juiste kleur voor jouw kleurtype. Is het antwoord ‘Ja!’? Dan mag je de verkoper best geloven, maar trek als dat niet het geval is vooral je eigen plan!

8. Diervriendelijk is niet perse milieuvriendelijk!

Huh? Wat? Ja, echt! Merk X verkoopt vegan-leer, zo goed voor milieu en dier, toch? En de vegan-zijde van merk Y dan? Het is maar hoe je het bekijkt. Worden voor deze materialen dieren gedood? Nee, maar indirect wel. Want veel vegan-leer varianten zijn niets anders als polyester en plastic. En vegan-zijde is gemaakt van katoen, een grondstof waar je qua duurzaamheid ook een vraagtekens bij kunt zetten, danwel van houtpulp wat weer een negatieve invloed kan hebben vanwege ontbossing en het vernietigen van leefomgevingen van dieren.

Kan ik dan überhaupt nog kleding kopen?

Jazeker! Het is natuurlijk haast onmogelijk om een kledingstuk te vinden wat qua persoonlijke stijl, pasvorm, kleur, kwaliteit én duurzaamheid bij je past. Dat is een onmogelijke opgave. Maar waar je wel iets aan kunt doen om veel bewuster naar kleding te kijken en te shoppen. Dus:

  • Koop alleen wat je nodig hebt;
  • Weet wat echt bij jou past;
  • Ken je persoonlijke stijl;
  • Ken pasvormen die bij je passen;
  • Ken kleuren die jou het beste staan;
  • Leer kwaliteit herkennen;
  • Weet hoe materialen gemaakt worden;
  • Onthoud merken die voor jou duurzaam zijn.

Kortom: Bouw een duurzame garderobe (in plaats van een trendy garderobe) die echt bij jou past en lang mee gaat!

Investeer in jezelf, jij verdient het!

admin