Ontdek het geheim van de kleurenanalyse (Deel 4.)

door | okt 31, 2020 | Persoonlijke presentatie

Deel 4. Betrouwbaar én persoonlijk online-kleuradvies, kan dat? JA!

Dit is alweer het laatste deel van mijn 4-delige reeks ‘Ontdek het geheim van de kleurenanalyse’. In dit laatste deel wil ik het graag hebben over online kleurenanalyses en wat wel en niet werkt. Heb je de andere delen gemist? Lees ze hier:

Deel 1. De theorie achter de kleurenanalyse

Deel 2. De kleurenanalyse systemen en kleurtypes

Deel 3. Wat gebeurt er tijdens een kleurenanalyse & voorbeelden

Er worden steeds meer online kleur-analyses aangeboden. Soms zijn deze gratis en soms ook betaald. Als drukke ambitieuze powervrouw – en misschien wel moeder – is jouw tijd kostbaar. En in tijden van COVID-19 is een inhouse-kleurenanalyse bij een kleurenconsulente niet altijd mogelijk. Een online kleurenanalyse is dan een prima alternatief. Maar waar moet je op letten en hoe krijg jij het beste en meest professionele resultaat? Ik zet de feiten en fabels met betrekking tot online kleurenanalyse voor je op een rij.

Waarom sommige imago-consulenten nog steeds beweren dat online kleuradvies niet mogelijk is!

Dat online kleurenanalyses niet mogelijk zou zijn hoor je regelmatig van de oudere generatie imago-consulenten. Vaak zijn zij van de oude stempel en niet voldoende op de hoogte van de technische en digitale ontwikkelingen op hun vakgebied. Dat is jammer, want in de praktijk blijkt veel meer mogelijk dan zij denken. Daarnaast zijn veel argumenten tegen een online kleurenanalyse inmiddels volledig achterhaald. Ikzelf heb een traditionele opleiding tot kleurconsulente gevolgd. Ik heb gemerkt dat de Amerikanen binnen mijn vakgebied dankzij digitalisering al veel verder zijn dan wij Europeanen. Dit heeft mij ertoe bewogen om mij middels opleidingen verder te verdiepen op dit gebied.

Onjuiste resultaten kun je zowel bij online als ook bij offline kleuradviezen krijgen!

In mijn jarenlange ervaring als imago-consulente heb ik al heel wat cliënten geholpen, maar zelden was een advies volledig fout. Natuurlijk kan het voorkomen dat je onjuist geanalyseerd wordt, maar dit staat tegenwoordig volledig los van het feit of een analyse een online of offline gedaan is. Een professional vraagt door. Meestal valt hierdoor makkelijk te achterhalen waarom adviezen van elkaar verschillen. Vanuit mijn ervaring zijn de 5 meest voorkomende oorzaken:

1. De cliënt is langer als 5 jaar geleden voor het laatst geanalyseerd.

In het algemeen wordt geadviseerd om elke 5 tot 10 jaar een kleurenanalyse te herhalen. Dit heeft te maken met het ouder worden. Als wij ouder worden dan vergrijst niet alleen onze haarkleur maar ook onze huidkleur. Zelfs onze oogkleur verandert met de tijd.

2. De cliënt is met verschillende analysesystemen geanalyseerd.

Zoals je in deel 2 van deze reeks kon lezen zijn er verschillende analyse systemen. En er bestaan nog veel meer systemen die ik niet genoemd heb. Maar je hebt ook kunnen zien dat het ene systeem nauwkeuriger is als het andere. Je begrijpt dan ook dat dit tot miscommunicatie kan leiden.

3. De cliënt heeft onvoldoende uitleg gekregen over het resultaat.

Een kleurenanalyse is een fantastische zaak, mits je weet hoe je met de informatie die je krijgt ook op een effectieve manier aan de slag kunt. Maar alleen een kleurenpalet ontvangen met de boodschap over je kleurtype is niet voldoende. Enige achtergrondinformatie is absoluut noodzakelijk.

4. De cliënt verft haar haren nu in een andere kleur.

Haarkleur is een belangrijke parameter bij het analyseren van je beste kleuren. Verander je van haarkleur dan verander je vaak ook van kleurtype. Meestal is dit een klein verschil, maar soms kan dit ook een heel groot verschil maken. Dit is ook nog afhankelijk van het analysesysteem dat gebruikt wordt.

5. De cliënt verft haar haren niet meer en is natuurlijk grijs geworden.

Zoals al eerder benoemd veranderd onze huid-, haar- en oogkleur met de jaren. Dit is ook van invloed op ons kleurtype. Zo kan het gebeuren dat je als kind een lentetype was, als volwassene een zomertype en zodra je volledig grijs bent een wintertype bent.

Welke online kleurenanalyses zijn zeker niet betrouwbaar?

Online zelftests & Quizzen

Alle analyses zoals zelftests en gratis tests kun je beter achterwegen laten. Ze zijn namelijk te beperkend in hun vraagstelling en er wordt veel objectiviteit van jouzelf gevraagd. Daarnaast wordt ervan uit gegaan dat iedereen een kleur op dezelfde manier zou benoemen en beschrijven. Ik ben hier zelf een goed voorbeeld van. Zoals je in deel 3 hebt kunnen lezen zijn mijn parameters zowel warm als koel. Zodra ik een online zelftest invul word ik als herfst- of wintertype beoordeeld terwijl ik dit totaal niet ben. De test gelooft me dus puur op mijn “bruine-groene” ogen! 😉

Online kleurenanalyses zonder persoonlijk contact mogelijkheden

Analyses waarbij je geen of onvoldoende uitleg kunt krijgen waarom en hoe aan een bepaald resultaat gekomen is. Want een echte professional kan jou een voldoende onderbouwde uitleg geven. Daarnaast kan hij of zij jou ook op de hoogte stellen over de technische zaken die hij/zij gebruikt om tot het resultaat te komen.

Feit of fabel?

Door slechte kleurweergave op schermen en monitoren is een accurate kleurenanalyse niet mogelijk!

Fabel! Een aantal jaren geleden was dit feitelijk gezien inderdaad waar. Maar de techniek heeft niet stilgestaan. Tegenwoordig beschikken we over hele goede monitoren en schermen die kleuren zeer goed en waarheids-getrouw kunnen weergeven. Apple is hier koploper in. Voor een goed online kleuradvies en het beste resultaat wordt er gebruik gemaakt van een Apple computer met een gekalibreerd scherm. Ikzelf maak hier gebruik van.

Tip: Heb je een iPhone en wil je een goede kleurweergave? Zet je scherm op zijn lichts voor de beste kleurweergave.

Lichtbronnen beïnvloeden de betrouwbaarheid!

Feit! Maar: een professionele consulente geeft je vooraf goede instructies hoe en met welk licht je foto’s moet nemen. Op het moment dat foto’s niet van voldoende kwaliteit zijn hoor je feedback te krijgen en de kans om opnieuw foto’s aan te leveren of hoort de opdracht te worden beëindigd. Bij een online kleuradvies krijg je van mij een uitgebreide instructie over hoe je foto’s van voldoende (kleur)kwaliteit kunt maken én deze moet aanleveren.

Parameters, zoals haarkleuringen, beschadigd haar, shampoo en geverfde wenkbrauwen vervalsen het resultaat van een online analyse.

Fabel! Deze parameters kunnen zowel een online als een offline kleuradvies beïnvloeden. Het is aan de professionaliteit van de consulente om hier rekening mee te houden en hierover in gesprek te gaan met de cliënt.

De kleur van kleding, make-up en zelfbruiner beïnvloeden het resultaat van een online analyse!

Fabel! Ook hier geldt: dit beïnvloedt zowel een online als offline analyse. Een professional informeert zijn cliënt van te voren over deze aspecten en bespreekt wat wel en niet kan. Bij het maken van een kwalitatief goede foto kan het beste een wit T-shirt gedragen worden.

Er moet alleen naar de natuurlijke haarkleur gekeken worden bij een goede analyse. Dit is haast onmogelijk online!

Fabel! Veel imago-consulenten kijken het liefste naar de natuurlijke haarkleur en baseren hun kleuradvies en haarkleur advies daarop. Dit geeft uiteraard een goed resultaat, maar wat als jij je met je natuurlijke haarkleur helemaal niet happy voelt? Misschien ben je van nature asblond en heb je je haren koperrood geverfd – en daar ben je helemaal happy mee! Wie ben ik dan om jou te vertellen dat dit niet goed zou zijn? Tenslotte gaat het erom dat jij je goed voelt en dat je dat uitstraalt. Ik werk daarom vanuit de filosofie dat we zoeken wat bij jou past én wat jou happy maakt. Samen zorgt dit voor het allerbeste resultaat: een fantastische uitstraling!

Een online kleurenanalyse is goedkoper!

Fabel! Een online kleuradvies is niet per definitie goedkoper alleen omdat het online is. Een professional voert bij de analyse zijn kennis en vaardigheden uit. Dit staat los van of de analyse offline of online is. Ook de tijd die hieraan besteed wordt is in principe gelijk en vaak zelfs meer. Denk aan een goede voorbereiding, levering van analyse resultaten en bespreken van de resultaten. Als je als kleurconsulente kwaliteit wilt leveren dan kost een virtuele kleurenanalyse vaak meer tijd als een live inhouse analyse. Het voordeel is vooral voor de cliënt. Deze is minder tijd kwijt en ontvangt afgezien van de optie van een kleurenwaaier een persoonlijk product dat bij een live-analyse vaak niet het geval is.

Waar moet je op letten bij een online kleuradvies?

  • Krijg je voldoende uitleg vooraf over de aan te leveren foto’s en kwaliteit van de foto’s?
  • Welke technische middelen gebruikt de professional om jou te voorzien van het beste resultaat?
  • Is de professional duidelijkheid over wat je na de analyse wel/niet ontvangt en welke mogelijkheden er zijn?
  • Bestaat de mogelijkheid voor persoonlijk contact via telefoon en/of videobellen om vragen te stellen en uitleg te krijgen over jouw analyse

Wil jij hulp hebben bij het bepalen van jouw kleurtype? Laat het mij weten, ik help je graag!

Stralend Zichtbaar Werkboek

Lees ook…

Alles wat je moet weten over lingerie!

Alles wat je moet weten over lingerie!

Geloof het of niet, maar de verkeerde lingerie kan je hele outfit én imago breken! Lingerie is de basis van een mooi outfit! Regelmatig zie ik ze: die volborstige dames met de totaal verkeerde bh, waardoor de borsten bijna op navelhoogte lijken te eindigen....

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

De bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren en de herfst staat voor de deur. De dagen worden korter en met enkele uitzonderingen ook koeler en frisser. Zeker in de ochtend en in de avond heb je meestal al een jas nodig. Tijd dus om langzamerhand aan de transitie...

Pin It on Pinterest

Share This