Ontdek welke parfum bij jouw uitstraling past!

door | jan 17, 2021 | Personal Branding, Persoonlijke presentatie

Wist je dat onderzoek aangeeft dat 75% van onze emoties wordt veroorzaakt door wat we ruiken. Daarnaast hebben we 100 keer meer kans om te onthouden wat we ruiken dan wat we zien of horen.

Je bent in je leven continu in ontwikkeling. Elke fase levert niet alleen nieuwe ervaringen op maar ook nieuwe ontdekkingen. Dingen die je wellicht in het verleden niet kon waarderen, leer je op een gegeven moment wel appreciëren. Smaken en voorkeuren veranderen in je leven. Zo is het ook met parfum.

Als kind lustte ik geen courgette. Tegenwoordig mag dit niet meer ontbreken in mijn pasta. Sterker nog: in mijn moestuin groeien ’s zomers meerdere courgette-planten en als pasta gebruiken we courgette-slierten.

Geuren – en smaak – spelen een wezenlijke rol in ons leven. We koppelen emotie, herinneringen en gevoelen aan geuren. Je voorkeuren voor bepaalde geuren worden bepaald door hoe en waar je opgroeit en wat je meemaakt. Mijn oma heeft voor mij en mijn zusje een hele herkenbare geur. Geen typische “oma-geur”. Nee, zij ruikt gewoon fantastisch! Naar ‘onze’ oma. En ook al is ze er niet, we herkennen deze geur uit duizenden als we hem ergens ruiken.

Met parfum kun je je persoonlijkheid laten zien – dit is een deel personal branding. Je stuurt daarbij op een bepaald imago dat jij wilt uitdragen naar de buitenwereld. Hoogstwaarschijnlijk heb je een bepaald parfum dat je dagelijks gebruikt. Maar misschien heb je ook verschillende geuren die je afwisselend gebruikt, afhankelijk van je stemming of de gelegenheid. Maar wat is nu precies jouw signature parfum en wat straal je hiermee uit?

Toen ik een puber was ging ik experimenteren met allerlei geuren. Al snel ontdekte ik dat geuren in flacons bij anderen fantastisch konden ruiken, maar bij mij een zurige noot achter lieten. Ik las over hoe onze huid bepaalt hoe geuren zich ontwikkelen via ons lichaam. Dit heeft te maken met zowel interne als externe factoren, zoals pH-waarde, hormonen en voeding. En, daarbij ook nog: in de loop van de jaren maakt onze huid een ontwikkeling door. Goede voorbeelden hiervan zijn de vette puberhuid en de drogere rijpere huid op latere leeftijd. Kortom: wat ooit zo fantastisch geurde kan dat soms ineens niet meer doen.

Bij het vinden van je signature parfum moet je niet denken aan één bepaald merk dat je altijd, jaar in jaar uit, blijft dragen. Dat is niet waar het bij een signature parfum om gaat en daar kun je dan ook behoorlijk de plank mee mis slaan. Ik zag zelf op een gegeven moment in de parfumwinkel door de bomen het bos niet meer. Omdat ik miskopen wilde voorkomen en iets wilde vinden dat écht bij mij past ging ik op onderzoek uit en ging ik mijn parfums analyseren.

In deze blog wil ik je daarom tips geven hoe je jouw signature parfum leert herkennen en welke geurtypes bij jouw persoonlijk en bij jouw persoonlijkheid passen.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. kan ik met mijn adviezen een kleine commissie verdienen wanneer jij een aankoop doet via één van de links op mijn blog. Dit kost jou helemaal niets! Ik sta 100% achter alle producten die ik je in deze post adviseer op basis van mijn expertise.

Stap 1. Begrijp de opbouw van parfum

Om jouw signature parfum te vinden moet je eerst leren om geuren te begrijpen. Parfums zijn namelijk opgebouwd uit verschillende lagen:

  • Topnoten: de geuren die je als eerste waarneemt nadat je de geur hebt opgebracht
  • Hartnoten: als de topnoten na enkele minuten zijn vervaagd ruik je de belangrijkste geuren van het parfum.
  • Basisnoten: dit zijn de geuren die als laatste, na enkele uren, nog waarneembaar zijn. Het is de basis waarop de compositie van geuren gebaseerd is.

Stap 2. Analyseer jouw geuren

Maak een lijstje van jouw favoriete parfums. Kijk welke je nu hebt staan. Schrijf ook de geuren op die je wellicht in het verleden hebt gehad en/of de geuren die je graag zou willen kopen. Belangrijk is daarbij dat jij ze heerlijk vindt ruiken op jezelf.

Ga naar Fragrantica.com en zoek de geuren stuk voor stuk op. Bekijk tot welke geurfamilie ze horen en uit welke top-, hart- en basisnoten je geuren bestaan. Welke overeenkomsten zie je? Zijn er bepaalde geurfamilies en noten die je steeds weer terug ziet komen?

In de tabel hieronder zie je hoe ik mijn favoriete parfums van de afgelopen jaren heb geanalyseerd. Er zijn parfums bij die ik nu niet meer draag. Ze passen niet meer bij mij (The One) of ik ben erop uitgekeken (Lacoste). Je ziet ook dat ik steeds meer een verschuiving heb gemaakt van de geurfamilie bloemig naar oriëntaals en houtachtig. In de laatste kolom kun je goed zien welke geurnoten mijn voorkeur hebben.

Jaar201520162017201820192020Mijn ideale geuropbouw
Parfum naamDolce & Gabana The OneLacoste pour FemmeScandal Jean Paul GaultierChanel MademoiselleMon GuerlainAilien Thierry Mugler 
GeurfamilieOrientaals BloemigBloemig HoutachtigeChypre BloemigOrientaals BloemigOrientaals HoutachtigOrientaals HoutachtigBloemig (4) Orientaals (4) Houtachtig (3)
TopnotenLychees Mandarijn Perzik BergamotPeper Fresia AppelBloedsinaasappel MandarijnSinaasappel Mandarijn Organjebloesem BergamotLavendel BergamotJasmijnMandarijn (3) Bergamot (3)  
HartnotenLeli Pruim Jasmijn Lelietje-van-dalenViooltje Hibiscus Jasmijn Heliotroop RoosHoning Gardenia Jasmijn Organjebloesem PerzikMimosa Jasmijn Turkse roos Ylang-YlangArabische jasmijn Iris RoosHoutachtige notenJasmijn (5) Roos (3)
BasisnotenAmber Muskus Vanille VetiverLabdanum Sandelhout Wierook Ceder SuedePatchoeli Bijenwas Karamel ZoethoutTonkaboon Patchoeli Opoponax Vanille Vetiver White MuskTahitaanse vanille Australich sandelhout Cumarine Benzoine Zouthout PatchuliAmberPatchoeli (3) Vanille (3) Sandelhout (2) Vetiver (2) Zoethout (2) Musk (2)

Stap 3. Wat vertelt een geur over jou?

Zoals eerder gezegd: Ieder mens heeft een eigen associatie met bepaalde geuren. Maar dat neemt niet weg dat er ook een algemene associatie van geur is. Bepaalde geuren en geurfamilies worden bijvoorbeeld eerder als mannelijk of eerder als vrouwelijke geuren ervaren. Zo worden ook bepaalde geuren als meer actief of ontspannend ervaren.

De geurfamilies

  • Florale geuren – bloemige, poederachtige en zoete geuren
  • Oriëntaalse geuren – kruidige, warme, exotische en sensuele geuren
  • Houtachtige geuren – aardse, kruidige, hout geuren
  • Fris geuren – citrus, frisse en fruitige geuren.

Vrijwel alle heren parfums vallen in de categorieën fris of houtachtig en soms in oriëntaals. De meeste dames parfums zijn bloemig, oriëntaals of een mix-houtachtige.

Als we naar de functionele kledingassociaties kijken en hoe geuren in het algemeen geassocieerd worden dan blijkt logischerwijs dat de houtachtige en frisse geuren meer in het masculiene spectrum zitten en de bloemige en oriëntaalse geuren in het feminiene spectrum.

Florale geuren

Deze geuren stralen klassieke vrouwelijkheid, zelfreflectie en gevoeligheid uit en komen sociaal, vriendelijk, nuchter, zorgeloos en romantisch over.

Oriëntaalse geuren

Deze geuren vallen op, stralen levendigheid, sensualiteit, vrouwelijkheid en energie uit. Ze laten je sociaal overkomen, suggereren diepgang en worden als sociaal gezien.

Frise geuren

Deze geuren stralen ambitie, pittigheid en natuurlijk leiderschap uit. Ze komen energiek en actief over en suggereren intellectualiteit en gestructureerdheid.

Houtachtige geuren

Deze geuren stralen meer masculiniteit, gereserveerdheid en diepgang uit, maar ook teamwork.

Matcht jouw parfum met wat jij wilt uitstralen?

Als je antwoord op bovenstaande vraag ‘Ja!’ is, dan is dat super! Maar als je antwoord negatief is, stel ik voor dat je eens probeert of je een kleine verschuiving kunt maken. Stel je parfum is bloemig, maar je wilt meer de uitstraling en associaties die een houtachtige geur geeft? Kijk eens of je een parfum vindt in de categorie bloemig-houtachtig die jij ook heerlijk vindt ruiken. Je hoeft niet meteen naar iets extreem anders te gaan, want je persoonlijke voorkeur speelt hierbij een belangrijke rol.

Ik hou zelf niet van frisse parfum-geuren. Zoals je gezien hebt gaat mijn voorkeur uit naar oriëntaals-houtachtig. En dat is voor mij helemaal prima, want het combineert de opvallende en feminine associaties (oriëntaals) met de meer onopvallende masculine associaties (houtachtige).

Investeer in jezelf, jij verdient het!
Stralend Zichtbaar Werkboek

Lees ook…

Alles wat je moet weten over lingerie!

Alles wat je moet weten over lingerie!

Geloof het of niet, maar de verkeerde lingerie kan je hele outfit én imago breken! Lingerie is de basis van een mooi outfit! Regelmatig zie ik ze: die volborstige dames met de totaal verkeerde bh, waardoor de borsten bijna op navelhoogte lijken te eindigen....

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

De bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren en de herfst staat voor de deur. De dagen worden korter en met enkele uitzonderingen ook koeler en frisser. Zeker in de ochtend en in de avond heb je meestal al een jas nodig. Tijd dus om langzamerhand aan de transitie...

Pin It on Pinterest

Share This