Hey mama! Of we willen of niet we krijgen steeds meer te maken met: mondkapjes. Op steeds meer plekken worden ze verplicht en ze maken steeds meer een belangrijk deel van ons leven uit op dit moment. Laten we er dan maar het beste van maken! Je hoeft er namelijk echt niet suf bij te lopen met een milieuvervuilend wegwerp masker.

Er zijn heel wat aspecten vervelend aan het dragen van een mondkapje. Hier wil ik verder niet te diep op in gaan – je kunt er zelf vast ook het een en ander bedenken. Maar wat imago en communicatie betreft vind ik een van de vervelendste gevolgen het wegvallen van een groot deel van onze non-verbale communicatie. Dit valt helaas even niet te veranderen. Door middel van je keuze voor een mondkapje dat echt bij je past kun je hier wel op een positieve manier sturing aan geven. Ik geef je daarom tips voor het kiezen van een mondkapje dat echt bij jou past.

Do’s! Mondkapjes op zijn best!

Kies voor een vorm die aansluit bij jouw gezichtsvorm.

Vanuit gezondheidsperspectief uiteraard belangrijk om hier sowieso op te letten. Maar een mondkapje dat mooi meeloopt met je gezichtscontouren ziet er ook nog eens chiquer en stijlvoller uit als een simpele rechte flap met elastiekje.

Kies voor kwalitatief goed materiaal!

Ook hier weer in eerste instantie vanuit gezondheidsperspectief een pre. Maar een mondkapje van kwalitatief goed katoen zit niet alleen beter op je gezicht, maar straalt ook meer kwaliteit en elegantie uit als een mondkapje van vormloze jersey.

Kies voor een kleur passend bij jouw kleurtype!

Ken jij je kleurtype? Bij het bepalen van je kleurtype wordt gekeken naar je huid-, haar- en oogkleur. Deze blijven ook bij het dragen van een mondkapje zichtbaar. Een ideaal uitgangspunt dus om een van je beste kleuren uit je kleurspectrum te kiezen. Je kunt dit heel goed matchen bij de rest van je kleding en het zal een mooi geheel vormen.

Kies een mondkapje passend bij jouw persoonlijke stijl!

We kijken mensen nu eenmaal in het gezicht als we met elkaar communiceren. Mondkapjes zullen dus hoe dan ook opvallen. Maak er gebruik van door deze aan te passen aan jouw persoonlijke stijl en de boodschap die je wilt communiceren. Voorbeeld: Heb je een klassieke stijl? Kies voor een effen kleur in jouw beste basiskleur of voor klassieke prints. Is jouw stijl extravagant? Kies voor opvallende details in de afwerking.

Leg de focus op je ogen!

Accentueer je ogen intensiever met mascara en oogschaduw als je normaal zou doen. Doordat het mondkapje een groot deel van je gezicht verbergt verdwijnt veel van je expressie en dus non-verbale communicatie. Door je ogen meer te accentueren verleg je de focus. Kies voor oogschaduw en een mondkapje in je oogkleur of oogkleurversterkende kleur.

Voorkom mask-acne!

Ja dit bestaat echt, dames! Door de hoge luchtvochtigheid onder je mondkapje kun je dus in dit gebied acne ontwikkelen. Zorg dus ervoor dat je minimaal make-up dracht op de onderste helft van je gezicht. Dit ontlast in ieder geval je huid en poriën al enigszins. Zorg verder voor een goede en regelmatige reiniging van je gezicht. Heb je last van mask-acne? Ga dan naar een huidtherapeut om dit te laten behandelen.

[slideshow_reloaded id=’3473′]

Dont’s! Maak niet deze mondkapjes fouten!

Vermijd mondkapjes in een kleur die lijkt op je eigen huidskleur!

Qua kleur is er in principe niets mis mee, want een dergelijke kleur zal je prima staan als bijvoorbeeld blouse. Maar als mondkapje zal het er gewoon raar en absurd uitzien. Het lijkt namelijk alsof een deel van je gezicht mist. Zeker van een afstand.

Vermijd mondkapjes met “grappige” prints of teksten.

Het is misschien wel een leuke grap of een echte giller als je onder vrienden bent, maar overdag en op de werkvloer een absolute No-No! Dergelijke mondkapjes stralen alles behalve professionaliteit en serieusheid uit!

Vermijd drukke prints en kleurcombinaties op de werkvloer.

Men zal in eerste instantie altijd eerst je mondkapje zien omdat dit opvalt. Het leidt dan ook volledig af van jou als persoon en de competenties die je wilt uitstralen. Een leuk printje voor in je vrije tijd? Kies dan voor een print die past bij je lichaamsbouw. Voorbeeld: ben je fijn gebouwd – kies voor een fijne print. etc.

Vermijd hoeden en zonnebrillen!

Behalve als een noodzakelijkheid kun je het mondkapje zien als een accessoires of fashion-/statement item. Laten we er gewoon een positief iets van maken! Maar let er wel op dat te veel accessoires je outfit ook te druk of misschien zelfs bizar kan maken. Bij het dragen van een mondkapje moet je vooral niet te veel accessoires en eyecatchers rond je gezicht dragen.

Zo combineer je je mondkapje en je kleding!

Draag je een combinatie blazer, blouse en pantalon/rok?

Dan heb je eigenlijk twee keuze opties met betrekking tot je mondkapje:

  • match het mondkapje bij de kleur van je blazer
  • match het mondkapje bij de kleur van je blouse.

Bij de laatste optie is het bijkomende voordeel dat je een verticale lijn creëert tussen mondkapje en blouse. Dit zorgt ervoor dat je visueel langer en slanker lijkt.

Draag je vaak kleding met prints?

Kies dan voor een mondkapje in een effen kleur. Dit maakt het combineren veel makkelijker en oogt een stuk minder druk. Andersom geldt hetzelfde: zin in een leuk printje? Houdt je outfit dan rustig in effen kleuren.

Werk je veel vanuit huis en heb je een masker niet echt nodig?

Investeer dan in hooguit 2 mondkapjes. Kies voor je beste neutrale kleuren een keer een licht kleur en een keer een donkere kleur. Op deze manier kun je ze altijd met elk outfit matchen en ben je steeds goed voorbereid.

Investeer in jezelf! Jij verdient het!

admin