10 tips om je succesvoller te kleden voor je werk

Persoonlijke presentatie

Kleuren en vormen beïnvloeden ons continu. Denk maar eens aan reclames. Waarom heb je bepaalde gedachten bij een bepaald product of dienst? Wat maakt dat jij dit product of dienst interessant vindt en misschien wel koopt. Feit is: hoogstwaarschijnlijk geloof jij wat er over het product of de dienst gecommuniceerd wordt. Meestal door enige bevestiging die jij bij dit product of dienst ervaart.

Zo werkt het ook met je uiterlijk en je kleding. Daarom geef ik jou 10 tips hoe jij je zelf succesvoller kunt kleden voor je werk. Het maakt daarbij niet uit of je fysiek op je werk bent of online-meetings hebt.

1. Ken de dresscode op je werk!

Deze dresscode is als een soort uniform. Zorg dat je je conform dit uniform kleedt, maar pas hem subtiel aan. Je zult hierdoor prima binnen het team of de organisatie passen, maar toch op een subtiele manier opvallen, zonder dat anderen dit bewust doorhebben. Voeg rechtere belijningen en zakelijkere kleuren toe voor een krachtigere uitstraling.

2. Ken je persoonlijke stijl!

Heb je bijvoorbeeld een extraverte stijl dan mag je deze best terug laten komen in je werkkleding. Dit laat een stuk individualiteit, persoonlijkheid en lef zien. Maar er zijn natuurlijk wel grenzen. Zorg dus dat je jouw stijl inpast in de bedrijfs-dresscode. Houd het subtiel. Dus niet te veel huid en borsten zichtbaar, geen gekke haarkleuren, mega-hoge hakken of een overdone make-up met nep-wimpers, etc. Tenzij dat dit de bedrijfs-dresscode is natuurlijk. Match dus jouw individualiteit met het bedrijfsimago. Dit kan heel goed door middel van bijvoorbeeld accessoires die jouw individualiteit en persoonlijke stijl laten zien.

3. Creëer een goede werkgarderobe!

Werk desnoods met een speciale werk-capsule als jouw werkkleding sterk afwijkt van je persoonlijke stijl of kleding die je draagt buiten werktijden. Vermijd trends en let op details. Investeren in goede schoenen loont. Kwalitatief goede schoenen stralen kwaliteit en een mate van status uit. Daarnaast bleek uit onderzoek van de American Orthopedic Foot and Ankle Society dat hoe hoger vrouwen opgeleid zijn, hoe lager de hakken zijn die ze dragen. Voel je dus vooral niet verplicht om op hakken te lopen! Daarnaast is een blazer is een super item om in te investeren. Je combineert hem makkelijk van casual tot en met business combinaties.

4. Kleed je net een beetje meer!

Misschien wil je promotie maken of ambieer je een bepaalde management functie. Maar ook als dit niet zo is, en je gewoon voor die salarisverhoging wilt gaan: kleed je subtiel naar een hogere functie. Kleed je alsof je wat je wilt al binnen hebt geharkt!

Denk er dus vooraf goed over na. Hoe zou bijvoorbeeld iemand in de functie die jij ambieert zich kleden? Soms kan dit lastig zijn omdat er weinig tot geen verschil kan zijn met je huidige functie. Pasvorm is hier dan ook de sleutel tot succes.

5. Zorg voor kleding met een perfecte pasvorm!

Het maakt niet uit of je kleding mega duur of goedkoop is: de pasvorm doet het hem. Als je goed passende kleding draagt, zien anderen je als succesvoller. Laat kleding desnoods vermaken, want een goede pasvorm maakt echt het verschil. Een broek met een slechte pasvorm voor jouw lichaamstype maakt bijvoorbeeld altijd een slechte indruk (idem ongestreken kleding!), hoe duur of goedkoop de broek ook was. Zorg voor kreukvrije kleding en investeer bijvoorbeeld in een handstomer. Er is geen excuus voor ongestreken kleding!

6. Verzorg je uiterlijk goed!

Volgens onderzoek verhoogt een goed uiterlijk de kansen op een baan met wel 20%. Dit suggereert dus ook dat een goed uiterlijk je in het algemeen ook verder kan helpen bij het maken van promotie of het krijgen van die salarisverhoging. Je hoeft trouwens niet bijzonder knap te zijn, een goed verzorgd uiterlijk is al voldoende. Haar, huid, nagels en make-up. Zorg dat je er op en top verzorgd uit ziet! Dat maakt subtiel het verschil.

7. Pas op! Schoonheid kan je carrière ook schaden!

Voor vrouwen kan een te goed uiterlijk de carrière ook schaden. Vooral in traditionele mannenberoepen en posities waar het mannelijke geslacht domineert krijgen vrouwen vaak weinig competentie voor hun werk toegerekend. Vaak zie je dat juist vrouwen in deze beroepen zich bewust mannelijker gaan kleden. Let daarom goed op de kledingetiquette binnen jouw bedrijf of branche. Sla hier vooral niet in door, door je te kleden als one of the guys. Dit kan al snel het man-wijf-effect geven. Ook niet goed. Een goede middenweg is hier wederom het toevoegen van en letten op rechtere lijnen en zakelijkere kleuren.

8. Beïnvloed je zelfbeeld met de juiste kleding!

Niet alleen de manier hoe anderen jou zien wordt beïnvloed door de manier waarop je je kleed. Je outfit kan indirect ook jouw prestaties op het werk verbeteren. Kleding heeft namelijk invloed op hoe je jezelf voelt en ziet. Vrijetijdskleding kan je bijvoorbeeld helpen om je relaxter en kalmer te voelen, maar ook minder productief en meer laidback. Formele kleding kan juist helpen om jezelf zelfverzekerder en intelligenter te voelen, waardoor je je competenter en zakelijker kunt voelen.

9. Productiviteit is niet gelijk aan succesvol!

Een casual look straalt meer productiviteit uit dan een business-look. Niet te verwisselen trouwens met vrijetijdskleding! Helaas helpt die casual look jou niet om de carrière ladder te beklimmen. Zorg dus voor een goede balans in wat je wilt uitstralen. Wanneer wil je communiceren dat jij de productieve hands-on werknemer bent en wanneer wil je communiceren dat jij die promotie of salarisverhoging waard bent.

10. Gebruik het psychologische effect van kleur!

Ook met kleuren vertel je indirect een verhaal. Je vertelt niet alleen iets over je persoonlijkheid, maar kleuren communiceren ook op zichzelf al een verhaal. Dit komt omdat kleuren een bepaald gevoel en emoties bij ons oproepen. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Maak dus gebruik van kleuren om te beïnvloeden en je doelen te bereiken. Kies voor zakelijkere kleuren die meer autoriteit uitstralen. Afhankelijk van je kleurtype kunnen dit kleuren zijn, zoals zwart, antraciet, bordeaux of marine blauw. Ook het gebruik van je persoonlijke power-kleur of jouw power-rood kan hierbij helpen. Hieronder geef ik je nog een aantal tips met betrekking tot psychologische associaties en hoe je kleuren het beste kunt gebruiken in een onderhandelingssituatie.

Pas jij al alle 10 tips toe op jouw werkgarderobe?

Investeer in jezelf, jij verdient het!
Stralend Zichtbaar Werkboek

Lees ook…

Alles wat je moet weten over lingerie!

Alles wat je moet weten over lingerie!

Geloof het of niet, maar de verkeerde lingerie kan je hele outfit én imago breken! Lingerie is de basis van een mooi outfit! Regelmatig zie ik ze: die volborstige dames met de totaal verkeerde bh, waardoor de borsten bijna op navelhoogte lijken te eindigen....

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

7 Kledingtips! Zomerkleding in de herfst.

De bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren en de herfst staat voor de deur. De dagen worden korter en met enkele uitzonderingen ook koeler en frisser. Zeker in de ochtend en in de avond heb je meestal al een jas nodig. Tijd dus om langzamerhand aan de transitie...

Pin It on Pinterest

Share This